Aktualno
StoryEditor

May: Bili smo pretolerantni prema ‘ideologiji zla islamističkog ekstremizma‘

04. Lipanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=eR9yNncJhyM

Sad je bilo dosta, rekla je britanska premijerka Theresa May i pozvala na izmjenu protuterorističke strategije u izjavi u nedjelju nakon napada u Londonu u kojem je sedam osoba ubijeno, a gotovo 50 ranjeno te je objavila da će se parlamentarni izbori održati 8. lipnja kako je i planirano.

Zemlja je pred "novom vrstom (terorističke) prijetnje" u kojoj napadači "kopiraju jedni druge", rekla je May.

"Terorizam hrani terorizam, a napadači ne djeluju na temelju pomno pripremljenog plana, nego je riječ o pojedinačnim napadačima koji nerijetko kopiraju jedni druge koristeći se najprimitivnijim sredstvima", istaknula je May .

>>> Šokirani terorističkim napadom u Londonu, svjetski čelnici izrazili solidarnost

"Ne možemo se pretvarati da se tako može nastaviti, stvari se moraju promijeniti i moraju se promijeniti u četiri važna segmenta", rekla je britanska premijerka, prenosi agencija Reuters.

Prvo treba "demokratskim", "pluralističkim" britanskim vrijednostima, koje su moćnije od propovjednika mržnje, poraziti "ideologiju zla islamističkog ekstremizma".

Njihovoj ideologiji ne smijemo osigurati siguran prostor za razmnožavanje, a taj prostor je internet, rekla je May i kao drugi važni segment najavila propise koji reguliraju kibernetički prostor "kako bi se spriječilo širenje ekstremizma i povećanje broja terorističkih operacija".

Kao treće najavila je da džihadističku, tzv. Islamsku državu (IS) treba poraziti u Iraku i Siriji, ali i kod kuće, u Britanij.

"Priznajmo, bili smo pretolerantni prema ekstremizmu u našoj zemlji" i "zato ga moramo snažnije identificirati i iskorijeniti iz javnog sektora i cijelog društva", rekla je.

Kao četvrtu zadaću najavila je da će policija i sigurnosne službe dobiti sve potrebne ovlasti kako bi Britanija dobila novu portuterorističku strategiju.

"Ako je potrebno povećati vrijeme pritvora za prekršaje povezane s terorizmom, čak i za manje prekršaje, to ćemo i učiniti", rekla je britanska premijerka.

>>> Svijet ujedinjen s Britancima nakon ‘kukavičkog napada’ u Manchester Areni

U ime cijele zemlje May je pohvalila profesionalizam i hrabrost policije i služba za izvanredna stanja kao i hrabrost ljudi koji su se branili i pomagali drugima. Poraz islamističke ideologije "velik je izazov našeg vremena", rekla je May nakon sjednice posvećene sigurnosti ispred svog ureda u ulici Downing Street, 10.

"Predizborna utrka nastavlja se sutra (ponedjeljak), a parlamentarni izbori se održavaju u četvrtak, kao što je bilo planirano", zaključila je May, prenosi agencija AFP.

U terorističkom napadu u subotu navečer u Londonu u kojemu su se napadači zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu ubijeno je sedam osoba i ranjeno najmanje 48. Policija je ubila trojicu napadača na području Borough Marketa.

Napad se zbio uoči britanskih parlamentarnih izbora zakazanih za 8. lipnja i manje od dva tjedna nakon samoubilačkog napada na manchesterskom koncertu američke pop pjevačice Ariane Grande na kojemu su ubijene 22 osobe. Nitko još nije preuzeo odgovornost za najnoviji teroristički napad u Londonu.

>>> Plenković izrazio sućut premijerki May

Identitet i državljanstvo svih stradalih u terorističkom napadu u Londonu još nisu poznati tako da se ne zna ima li među njima hrvatskih državljana, izjavio je u nedjelju hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić.

Većina britanskih stranaka privremeno je prekinula predizbornu kampanju, a Britanska stranka za neovisnost UKIP objavila je da to neće učiniti jer je  "ometanje demokracije ono što ekstremisti žele".

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da ne bi trebalo odgoditi parlamentarne izbore u zemlji predviđene za četvrtak.  "Jedna od stvari koje možemo napraviti kako bismo pokazali da nas to neće zastrašiti, jest izaći na izbore u četvrtak...", istaknuo je gradonačelnik. Najavio je pojačanu nazočnost policije u gradu nakon smrtonosnog napada, ali je rekao da nema razloga za paniku. Pozvao je građane da ostanu mirni i oprezni. Isti poziv uputila je i londonska policija koja je objavila kako ne vjeruje da su još neki napadači na slobodi, ali mora biti potpuno sigurna pa se još provode potrebne operacije.

Policija je objavila kako je i dalje na snazi ozbiljna razina opasnosti što znači da je napad vrlo vjerojatan.

Londonu stižu iz cijeloga svijeta poruke sućuti, potpore i osude terorističkog napada.

24. travanj 2024 18:54