Aktualno
StoryEditor

May izvaja milijarde funti za preuzimanje globalnog vodstva u ‘privrednim granama budućnosti‘

20. Studeni 2017.

Britanska premijerka Theresa May najavila je u ponedjeljak da će vlada izdvojiti četiri milijarde funti za istraživanje i razvoj i za strategije regionalnog rasta, skicirajući planove koji bi ekonomiju trebali zaštititi od posljedica Brexita.

Nakon izlaska iz Europske unije Britanija će nastojati izgraditi novu globalnu ulogu predvodnika u segmentu "privrednih grana budućnosti", poput umjetne inteligencije i autonomnih automobila, pri čemu će se suočiti sa žestokom međunarodnom konkurencijom.

>>>May spremna značajnije ‘odriješiti kesu’ za troškove Brexita

U ponedjeljak je May uoči predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu najavila osnivanje fonda u iznosu 1,7 milijardi funti za pomoć u obnovi gradova i dodatne 2,3 milijarde funti poticaja za istraživanja i razvoj, predviđenih za 2021/2022. godinu.

Daljnje pojedinosti ulaganja nisu navedene.

- Ovo je novi dugoročni pristup oblikovanju snažnijeg i pravednijeg gospodarstva za desetljeća koja dolaze, napisala je May u članku objavljenom u listu The Times.

>>>Velika Britanija izlazi iz EU-a 29. ožujka 2019. u 23 sata

Novo financiranje vezano je za "industrijsku strategiju", inicijativu za otvaranje radnih mjesta koja traže veće kvalifikacije i donose veće plaće. Premijerka ju je najavila prošle godine neposredno nakon preuzimanja dužnosti s ciljem zaštite britanskog gospodarstva od šokova povezanih s Brexitom.

May je već zacrtala povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj na 2,4 posto BDP-a do 2027. godine, što bi odgovaralo prosjeku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

>>> Britanija ‘pikira’ na vodeću ulogu u razvoju autonomnih vozila

Kada se uračuna danas najavljeni iznos, javna potrošnja u 2021/2022. penje se na 12,5 milijardi funti a nadovezuje se na obećano povećanje potrošnje na istraživanje na 12 milijardi funta u 2020/2021. godini.

Ministar financija Philip Hammond predstavit će prijedlog proračuna u srijedu, a glavni će mu izazov biti poboljšanje tvrdokorno slabe produktivnosti, tradicionalno slabe točke Britanije u odnosu na glavne konkurente i po ocjeni mnogih značajnog ograničavajućeg faktora za ekonomski rast.

U tom će kontekstu "Fond za transformaciju gradova" biti fokusiran na transport, a cilj mu je bolja povezanost gradova radi poboljšanja produktivnosti i poticanja suradnje i inovacija.

>>>UK: Torijevske rigidne mjere štednje uzrokovale 120 tisuća ‘ekonomskih ubojstava’

- To će pomoći da ljudi u cijeloj zemlji imaju bolje mogućnosti izbora pri kombiniranju različitih oblika prijevoza - podupirat će projekte koji će poboljšati povezanost, smanjiti prometnu zagušenost i uvesti nove usluge i tehnologiju mobilnosti, tumači ministar za poslovni sektor Greg Clark, inače na čelu inicijative za Industrijsku strategiju.

Clark će objaviti službene vladine prijedloge iz industrijske strategije za tjedan dana.

Pozicija premijerke May ozbiljno je poljuljana lošim rezultatom na prijevremenim izborima a dodatno je kompliciraju otegnuti pregovori s Bruxellesom. Premijerka stoga pokušava uliti optimizam u gospodarstvo kako bi njezina vlada lakše prebrodila razdoblje obilježeno najvišim stupnjem neizvjesnosti od Drugog svjetskog rata, tumači Reuters.

19. travanj 2024 22:52