Aktualno
StoryEditor

May: Smanjit ću broj migranata na desetke tisuća godišnje

08. Svibanj 2017.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak da će održati obećanje i smanjiti broj migranata koji dolaze u Veliku Britaniju na "desetke tisuća" godišnje ako pobijedi na izborima idućeg mjeseca.

"Važno je da nastavimo govoriti o tome da ćemo smanjiti broj migranata na održivu razinu. Vjerujemo da su to deseci tisuća", rekla je May pristašama Konzervativne stranke u Londonu.

>>> Zbog stabilnosti prilikom izlaska Britanije iz EU Theresa May planira raspisati prijevremene parlamentarne izbore

Iako je to bio cilj konzervativaca otkako su 2010. došli na vlast, on dosad nije bio ispunjen. Službeni podaci govore da je 273.000 ljudi stiglo u Veliku Britaniju u godini zaključno s rujnom 2016., 49.000 manje u odnosu na godinu ranije i najmanje od godine koja je završila s lipnjem 2014.

"Kada napustimo EU naravno da ćemo imati kontrolu nad našim granicama, jer ćemo moći odrediti vlastita pravila za ljude koji iz EU-a dolaze u Britaniju. Napuštanje EU-a znači da neće biti slobode kretanja kao u prošlosti", dodala je May.

>>> Gadan poraz Corbynovih Laburista

Najnovije ankete pokazuju da konzervativci za 22 posto vode u odnosu na laburiste uoči parlamentarnih izbora 8. lipnja. Konzervativna stranka osvaja 49 posto, dva posto više u odnosu na prošlotjedne ankete, a laburisti 27 posto, jedan postotni bod manje, pokazala je anketa lista Guardian objavljena u ponedjeljak. Centristički Liberalni demokrati su na devet posto, jedan postotni bod više, a protueuropska Stranka neovisnosti pada je za dva posto i sada dobiva šest posto.

16. travanj 2024 20:34