Aktualno
StoryEditor

Mazal odlazi, Marko Bogdanović novi predsjednik Uprave Đure Đakovića

21. Prosinac 2017.

Sadašnji član Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović će s početkom iduće godine preuzeti dužnost predsjednika Uprave i na tom mjestu zamijeniti Tomislava Mazal, kojemu mandat istječe krajem 2017. i koji odlazi iz slavonskobrodske grupacije, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije u priopćenju o odlukama Nadzornog odbora.

Kako se navodi u priopćenju, Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju Uprave tvrtke u kojoj će od 1. siječnja 2018. godine biti Marko Bogdanović, predsjednik Uprave, i Slaven Posavac, član uprave.

Bogdanović na mjesto predsjednika Uprave dolazi s mjesta člana Uprave društva, a Posavac je dosadašnji direktor Sektora financija, računovodstva i kontrolinga grupacije Đuro Đaković.

Inače, Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice Nadzornom odboru Đuro Đaković grupe predložila imenovanje Marka Bogdanovića za predsjednika Uprave i Slavena Posavca za člana Uprave društva,  a najdulje na vrijeme od šest mjeseci.

>>> Mazal: Đuri Đakoviću dokapitalizacija treba, glavni ponuđač i dalje je zainteresiran

Iz Đure Đakovića u priopćenju o sjednici Nadzornog odbora ističu kako je taj odbor "zahvalio dosadašnjem predsjedniku Uprave Tomislavu Mazalu na uspješnoj suradnji i uloženim naporima kako bi grupacija Đuro Đaković zaustavila trend negativnog poslovanja nakon višegodišnje stagnacije i generiranja gubitaka".

Tomislav Mazal u grupaciji Đuro Đaković proveo je ukupno devet godina, na početku kao predsjednik Nadzornog odbora, zatim je imenovan za člana Uprave, a potom je izabran za predsjednika Uprave Đuro Đaković grupe d.d.

Mazalu mandat istječe 31. prosinca 2017. godine nakon čega i odlazi iz grupacije, na čelu koje je bio tri i pol godine.

Iz Đuro Đaković grupe pritom ističu kako je Mazal kao predsjednik Uprave pokrenuo značajne promjene te je uz ostalo krajem 2014. grupacija započela strateško restrukturiranje u skladu s tada zadanim ciljevima prema ostvarenju dugoročno održivog razvoja i poslovanja.

"Učinak provedenih mjera vidi se iz postupnog poboljšanja pokazatelja poslovanja, budući da su napravljeni važni koraci u smjeru revitalizacije grupacije. Zadnjih godina grupacija Đuro Đaković se jače pozicionirala na tržištu te ima proizvodne programe, koji mogu naći tržišta za prodaju svojih proizvoda i usluga", navodi se u priopćenju te dodaje kako je u prvih devet mjeseci ove godine grupacija prvi put u novijoj povijesti više od polovice ukupnih prihoda ostvarila od izvoza.

Tvrtka je zbog akumuliranih gubitaka u razdoblju od 2014. - 2017. provelo dvije dokapitalizacije te je i dalje nastavilo s aktivnostima u pronalaženju kapitala.

Jasno je kako grupaciji predstoji rješavanje preostalih problema što treba dovesti do dugoročno održivog poslovanja, budući da segmente koji nisu uspjeli provesti sve mjere restrukturiranja očekuju daljnji koraci u 2018.godini, zaključuje se u priopćenju.

Proteklih dana u medijima se najavljivalo kako Mazal odlazi iz Đuro Đaković grupe, pri čemu se spominjalo i nakon zadnjeg neuspjelog pokušaja dokapitalizacije prozvao ministar državne imovine Goran Marić.

>>> Povijesni dan za Đuru Đakovića: Skupština jednoglasno podržala dokapitalizaciju

"Uprava društva je vodila proces dokapitalizacije na vrlo čudan način. Uprava nije koordinirala ni resorno ministarstvo ni Ministarstvo državne imovine, ponašala se otuđeno od države iako je u većinskom državnom vlasništvu. Znao sam da dokapitalizacija Đure Đakovića neće biti uspješna, znao sam domete Uprave te tvrtke", izjavio je sredinom studenoga Marić.

Glavna skupština Đuro Đaković grupe je 22. rujna donijela odluku o dokapitalizaciji u iznosu od 250 milijuna kuna, na 453,06 milijuna kuna, i to nakon što je sredinom rujna kompanija izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu tvrtke Crni čelik d.o.o., iza koje stoje inozemni investitori iz Kanade i Kuvajta, za dokapitalizaciju od 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa u tvrtki.

Međutim, Uprava Đakovića krajem listopada obustavila je postupak povećanja temeljnog kapitala, jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od 12,5 milijuna dionica pa nije postignut prag uspješnosti izdanja.

16. travanj 2024 19:08