Aktualno
StoryEditor

MBA za upoznavanje svjetskih tržišta iz prve ruke

24. Siječanj 2017.

- Ne morate putovati u određenu državu kako biste više saznali o njezinim gospodarskim snagama i slabostima, poslovnim mogućnostima koje nudi i glavnim igračima koji tamo djeluju, rekao je profesor Bodo B. Schlegelmilch, akademski direktor Global Executive MBA s bečkog WU Executive Academy te nastavio: - Međutim, stjecanje teoretskih znanja iz daljine nikada nije isto kao i doživjeti stvari iz prve ruke. Upravo iz tog razloga veliki značaj dajemo tome da studenti dobiju priliku ne samo da sami posvjedoče razlikama u poslovnoj kulturi, političkim rizicima na regionalnoj razini i karakteristikama društva, nego i da razmjene stajališta i mišljenja s ljudima na licu mjesta.

Upoznavanje s prilikama na drugim tržištima iznimno je važno za profesionalce koji žele usavršiti svoja biznis znanja, stoga se Global Executive MBA program dosad provodio u Kini, Indiji i SAD-u, a polaznici, koji ga krenu pohađati u travnju ove godine, profitirat će petodnevnim boravkom (2.-8. srpnja) u jednim od najdinamičnijih zemalja Južne Amerike - tri dana provest će u Santiagu, u Čileu te dva dana u brazilskom Sao Paulu.

[caption id="attachment_254389" align="alignright" width="260"]MBA Prof. Bodo B. Schlegelmilch[/caption]

- Ove dvije zemlje odabrane su s razlogom jer smo uvjereni da ćemo našim studentima boravkom u tim zemljama pružiti stvarnu dodatnu vrijednost. Također, gospodarstva spomenutih država su u razvoju i posebno su zanimljiva jer nude neograničene poslovne mogućnosti, objasnili su prof. Barbara Stöttinger, dekanica poslovne škole WU Executive Academy, i profesor Schlegelmilch. Osim upoznavanja ekonomskih0, političkih i društvenih prilika tog dijela svijeta, tijekom posjeta poznatim lokalnim i svjetskim tvrtkama polaznici će ostvariti vrijedne kontakte, a u poslijepodnevnim satima moći će se okušati u capoeiri, salsi i u Geocaching lovu.

Čile se smatra gospodarskim uzorom Latinske Amerike, ostvaruje među najvećim prihodima po stanovniku u Latinskoj Americi te se nalazi pri vrhu u pogledu očekivane životne dobi i životnog standarda. Štoviše, Čile spada među države Južne Amerike koje su najotvorenije prema poslovanju te se smatra veoma progresivnim kada je riječ o borbi protiv korupcije.

Brazil je pak šesto po veličini svjetsko gospodarstvo te se već nekoliko godina nalazi u recesiji. Međutim, unatoč značajnim proračunskim deficitima, slabljenju izvoza i visokoj nezaposlenosti, zabilježen je znatan priljev izravnih stranih ulaganja u posljednjih nekoliko godina, što jasno pokazuje da Brazil nastavlja biti atraktivna destinacija stranim investitorima.

26. travanj 2024 10:32