Aktualno
StoryEditor

Međimurska županija: Prva županija u Klubu izvoznika već ima dvostruko veći izvoz od uvoza

09. Travanj 2019.

Liderov Klub izvoznika od ovog je tjedna bogatiji za još jednog člana, Međimursku županiju, prvu županiju koja se pridružila ovoj neformalnoj asocijaciji čiji je cilj promicanje izvoza kao najkvalitetnijeg oblika rasta BDP-a te lobiranje za kontinuirano poboljšanje uvjeta za izvozno orijentirane tvrtke. Ugovor o članstvu potpisali su međimurski župan Matija Posavec i direktorica Lider medije Bojana Božanić Ivanović.

U prva dva mjeseca izvoz skočio za više od devet posto Unatoč lošim vijestima s dva najvažnija hrvatska izvozna tržišta, Italije i Njemačke, hrvatski je izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca porastao za 9,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ulazak talijanske ekonomije u zonu recesije i podatak o padu njemačkog uvoza i izvoza u prva dva mjeseca ove godine očito (još) nisu snažnije utjecali na ukupan hrvatski izvoz iako se prema podacima za siječanj vidi da je izvoz u Njemačku malo pao (1,8 posto). Izvoz u Italiju u siječnju je pak bio 12,4 posto veći nego lani u tome mjesecu, što je utjecalo i na ukupan dvomjesečni rast izvoza od 7,6 posto na tržišta Europske unije. Relativno velik rast izvoza na početku godine također je rezultat rasta izvoza od 12,9 posto na tržišta izvan Unije.

– U svom promišljanju razvoja gospodarstva Međimurja izvoz shvaćamo kao gospodarsku granu koja može spasiti i podignuti ukupno hrvatsko gospodarstvo. Danas u Hrvatskoj imamo samo 15 posto poduzeća koja su izvozno orijentirana, ali upravo ona zapošljavaju polovinu svih zaposlenih u privatnom sektoru, ostvaruju 62 posto ukupnih investicija i 66 posto ukupnih prihoda u gospodarstvu te jedino izvozna ekonomija može zajamčiti snažniji gospodarski rast, a jači izvoz znači i jači BDP. Međimurska županija ima dvostruko veći izvoz od uvoza, a zahvaljujući izvozu imamo mnoge pozitivne gospodarske pokazatelje. Županija će se snažno baviti stvaranjem okvira, otvaranjem vrata i gospodarskom diplomacijom. Jačanjem izvoza želimo ojačati svoje gospodarstvo, što će na kraju značiti veću zaposlenost i veće plaće – rekao je župan Posavec.

Na potpisivanju ugovora bili su Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa, i Alojzije Šestan, predsjednik Uprave Šestan-Buscha, dviju velikih međimurskih izvoznih kompanija koje su otprije u članstvu Liderova Kluba izvoznika.

Šestan je pohvalio inicijativu župana Posavca da Međimurje kao prva županija počne organizirano pomagati izvoznicima i promicati gospodarsku diplomaciju. Horvat je pak istaknuo da je izvoz jedna šansa da se Međimurce zadrži u Međimurju.

19. travanj 2024 07:11