Aktualno
StoryEditor

Medulinske preporuke: Država ih ne sluša, eto što možete učiniti sami za svoj biznis

03. Travanj 2019.

Donošenje ‘Medulinskih preporuka‘ neizostavni je dio programa konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘ održane u Medulinu. Nakon prve dvije konferencije uobličeno je bilo po deset preporuka. Nakon brojnih predavanja i panela na trećoj medulinskoj konferenciji, koja je završila u subotu, ispostavilo se da je ove godine dovoljna jedna nova preporuka.

Pokazalo se da ranije preporuke, koje su bile adresirane na središnju državu, uglavnom nisu realizirane. I da su još aktualne. S obzirom na to da je teško očekivati da će se u idućih godinu-dvije dogoditi suštinska promjena ekonomskog modela u Hrvatskoj, ovogodišnja preporuka okrenuta je ne prema državi nego prema ‘bazi‘. Bilo da je riječ o tvrtkama koje investiraju bilo jedinicama lokalne samouprave koje privlače investitore.

Ovogodišnja Preporuka glasi: Okrenite se prema sebi! Ne očekujte pomoć ili neka bitno nova rješenja ‘odozgo‘. Iskoristite vrijeme dok vjetar još puše, dok nema recesije, a ima jeftinih i dostupnih financijskih sredstava. Lideri moraju raditi na unapređenju svojih vještina vođenja timova. Dobitna kombinacija je okupiti i razvijati kvalitetne suradnike, ulagati u razvoj njihovih kompetencija. Najbolji pokazuju i kako se radi sinergija jedinica lokalne samouprave, biznisa i komunalnih tvrtki. Radite na uvođenju procesa i procedura da ne mora sve, od slučaja do slučaja, ovisiti o kapacitetu prvog čovjeka. Inzistirajte na postavljanju mjerljivih ciljeva.

Kompletan izvještaj s konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘ možete pročitati u novom Lideru - u tiskanom izdanju od četvrtka, a u digitalnom već od srijede poslijepodne

11. travanj 2024 00:37