Aktualno
StoryEditor

FOTO: Megatrend i IBM - bez brze pohrane nema niti umjetne inteligencije

19. Svibanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Core business tvrtke Megatrend, koja zapošljava preko 40 stručnjaka iz područja IT-a, sustavi su za pohranu podataka i poslovnu analitiku koji su bazirani na IBM-ovim rješenjima i tehnologiji. Na čelu kompanije je magistrica ekonomije Anđelka Strajher koja kaže kako IT odjeli više nisu i ne moraju biti isključiva privilegija velikih kompanija.

Klijenti Megatrenda velike su korporacije, tijela državne uprave, financijske institucije, telekom kompanije. Zadaće inženjera ove tvrtke su pružiti klijentima prilagođene sustave za pohranu podataka prilagođene njihovim specifičnim potrebama. To podrazumijeva kako ovi ljudi, prije izrade sustava, analiziraju poslovanje svake od kompanija s kojima surađuju te nude IT rješenja po mjeri klijenta kako bi taj dio poslovanja tekao bez većih rizika i s garantiranom učinkovitošću.

Sve to zvuči nedostupno malim i srednjim kompanijama koje često nemaju dovoljno novca kako bi oformile vlastiti IT odjel, ali predsjednica Uprave Megatrenda Strajher kaže kako i za takve tvrtke i njihove potrebe postoji adekvatno i jeftinije "cloud" rješenje.

- IT sustavi koje mi gradimo za velike kompanije prilično su skupi i samim time nedostupni malim i srednjim kompanijama. Međutim, sve je veća potreba SME kompanija za vlastitim sustavima za pohranu i analitiku podataka, pa za naše male klijente nudimo više usluga u privatnom "cloudu", kaže.

Na liniji trenda

I upravo je to dio općeg trenda da se pretplatničkom ekonomijom putem "oblaka" dođe do tehnologije čija bi kupovina inače bila preskupa. Tako Megatrend na "cloudu" nudi IaaS uslugu (Infrastructure as a Service), MDM (Mobile data menager), te QRadar, kojemu je zadaća nadzor cijele mreže klijenta.

Inače, IaaS je jedan od tri glavne kategorije cloud kompjuterskih usluga i odnosi se na pružanje usluga korištenja hardvera, softvera, poslužitelja, pohrane podataka i drugih infrastrukturnih usluga cloud rješenja.

"Disaster recovery"

Kako je Hrvatska malo tržište u kojemu nema mnogo velikih kompanija, u Megatrendu su osmislili način da kroz podatkovni centar ponude mogućnost unajmljivanja njihovih postojećih sustava.

-Imamo i "disaster recovery" sustave brzog oporavka. Ukoliko se dogodi bilo kakva katastrofa, pa sustavi korisnika prestanu raditi, kod nas u "data centru" mi te sustave uz pomoć "backupa" ponovno podignemo i učinimo opet funkcionalnim, laičkim je rječnikom pojasnila Strajher. U "data centru" tvrtka ima klijente iz Hrvatske i inozemstva koji se na ovu tvrtku oslanjaju kada je u pitanju prediktivna analitika.

Iako djeluju na relativno nezrelom i malenom tržištu, ova IT tvrtka orijentirana je isključivo prema biznisu. Da je poslovanje odmaknuto od "općih mjesta", svjedoči primjer sustava EDI (Electric data interchange) koji se koristi u nabavi. Putem EDI-ja naručitelj i dobavljač izmjenjuje dokumentaciju potrebnu za transfer i praćenje robe. Dakako, cilj mu je efikasnost, ubrzavanje procesa i ušteda.

Pitanje pohrane podataka, njihove sigurnosti i učinkovite analitike jednako je važno kao i kognitivna tehnologija, koju laički možemo nazvati pametnim kompjutorima ili umjetnom inteligencijom. Sva tehnološka dostignuća u tom segmentu reflektiraju se i na core business ove tvrtke jer je jedan od najnovijih dostignuća "flash storage".

Revolucija u performansama

Renato Talen "flash storage" naziva revolucijom u performansi postojećih sustava za pohranu podataka jer ovaj najnoviji doseg nema mehaničkih dijelova, nema diskova, nema fizičke, opipljive platforme na koju se pohranjuju podaci. Zvuči gotovo apstraktno, ali riječ je o "algoritmima koji povezuju čipove na pametan način", kaže Talen.

Dakle, pogotovo u segmentu pohrane podataka, iz kojeg primjerice, nekakav osobni asistent umjetne inteligencije vuče podatke potrebne za učenje i analitiku, danas se mora imati iznimno brze i neograničene kapacitete pohrane informacija.

- Nedavno je Google objasnio javnosti kako, kada im server kasni samo jednu sekundu, oni gube milijarde dolara. Imperativ je kognitivna tehnologija koja se oslanja na iznimno brz sustav za pohranu podataka, kazao je Talen na konferenciji koju je za stručnjake u IT-ju Megatrend organizirao u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

20. travanj 2024 06:06