Korona i biznis
07. srpanj 2017.

Memorijski čipovi donijeli Samsungu ‘povijesni‘ porast dobiti za više od 70 posto

Samsung Electronics izvijestio je da će njegova operativna dobit u drugom tromjesečju biti oko 70 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju i dosegnuti rekordne razine, što se zahvaljuje snažnom rastu potražnje za memorijskim čipovima.

Južnokorejski tehnološki div objavio je u petak procjenu da je u proteklom kvartalu ostvario operativnu dobit od 14.000 milijardi korejskih wona ili oko 12 milijardi dolara, što je njegova najveća tromjesečna dobit u povijesti i 72 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

>>>Huawei ubrzao u prvom kvartalu, smanjio prednost Samsunga i Applea

Prodaja kompanije porasla je, pak, za 18 posto, na 60.000 milijardi wona, pri čemu je snažno porasla prodaja poluvodiča ili memorijskih čipova koji se koriste u pametnim telefonima i kompjutorima.

Zbog toga neki analitičari procjenjuju da će Samsung u ovoj godini smijeniti Intel na čelu liste najvećih svjetskih proizvođača čipova.

Uz to, u proteklom je tromjesečju porasla i prodaja Samsungovih pametnih telefona, uključujući novi Galaxy S8.

Analitičari kažu da odlični poslovni rezultati pokazuju da se Samsung oporavio od lanjskog skandala u vezi njegovog pametnog telefona Galaxy Note 7, kojega je tvrtka povukla s tržišta zbog zapaljenja baterija.

>>>Apple ne zaboravlja: Investirali 200 milijuna dolara u dobavljača stakla prvog iPhone-a

Propast Note 7 narušila je ugled Samsunga, a u prvom je tromjesečju Samsung i izgubio poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona. Rivali, kao što su Apple, kineski Huawei, Xiaomi i Oppo povećali su svoje udjele na tržištu nakon opoziva Note 7.

Ugled Samsunga narušen je i zbog uhićenja i suđenja šefu tvrtke Jay Y. Leeu u skandalu povezanom s političkom korupcijom, prema Lee odbacuje sve optužbe.