Aktualno
StoryEditor

Mepas grupa: Koestlin ‘prebija dug‘ jačanjem vlasničkog udjela u Maraski

08. Svibanj 2017.

Dioničari Maraske bi na glavnoj skupštini sazvanoj za 13. lipnja trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za 30 milijuna kuna i to ulaganjem prava bjelovarskog Koestilna, koji će tako dio svojih potraživanja pretvoriti u vlasnički udio u zadarskoj tvrtki.

Prema podacima iz poziva za glavnu skupštinu predlaže se povećanje temeljnog kapitala sa 69,9 milijuna kuna na 99,9 milijuna kuna i to izdavanjem 428.572 novih redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 70 kuna.

Temeljni kapital povećao bi se ulaganjem u pravima za iznos od 30 milijuna kuna uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, osim Koestlina.

Pokriće gubitaka

Za dio od 30 milijuna kuna prestala bi obveza potraživanja Koestlina prema Maraski, a dionički udio Koestlina u Maraski povećao bi se s 21,9 na 45,3 posto.

Naime, ukupna potraživanja Koestlina prema Maraski na dan 31. ožujka ove godine iznosila su 41,78 milijuna kuna, a ostvarena su na temelju ugovora o pozajmici od sredine prosinca 2013. godine na iznos od 30 milijuna kuna i pripadajući iznos kamata sa aneksima tom ugovoru te ugovorima o cesiji sklopljenim sredinom prosinca prošle godine na iznose od 25,6 milijuna kuna i 12,7 milijuna kuna.

>>>Hrvatske tvrtke sklopile milijunske poslove u Rusiji

S obzirom na iznos obveza i nemogućnost plaćanja dugovanja Maraska je Koestlinu predložila dokapitalizaciju unosom svojeg potraživanja. Uprava Koestlina je je taj prijedlog prihvatila sredinom prošlog mjeseca.

Obje tvrtke su članice Mepas grupe iz Širokog Brijega, koju je osnovao bosanskohercegovački poduzetnik Mirko Grbešić. Grupa se bavi uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brandova u Bosnu i Hercegovinu. Grbešić je također i predsjednik Nadzornog odbora Maraske, a prema Forbesovom popisu iz 2015. „težak“ je 239,4 milijuna kuna.

Uz davanje razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora Maraske te odabir tvrtke Deloitte za revizora društva, dioničari bi na glavnoj skupštini trebali donijeti odluku i o upotrebi lanjske dobiti koja iznosi 7,3 milijuna kuna i koja će se u cijelosti upotrijebiti za pokriće gubitaka iz ranijih godina.

06. svibanj 2024 23:00