Aktualno
StoryEditor

Mercedes All-Terrain: MB nije odolio izazovu cross country modela

01. Listopad 2016.

U posljednjih nekoliko godina Mercedes je napravio pravu ofenzivu na tržištu i počeo pokrivati segmente koji nekoć nisu bili ni u primisli njemačke tvrtke. Jedan od njih su i povišeni karavani ili, popularno nazvani, cross country. Nadimak je cijela klasa dobila prema Volvu XC 70 Cross Country, koji je bio prvi na tržištu. Zatim je došao Audi A6 Allroad, koji je također dobro prolazio, stoga je Mercedesov odgovor logičan i zove se E-klasa All-Terrain. Recept je već provjeren, uzme se karavanska izvedba koja se stavi na više noge (čitaj povisi), ugradi se 4 x 4 pogon i doda ponešto plastike. Upravo taj recept slijedi i Mercedesov E All-Terrain.

Ili vam se sviđa ili ne Vozila u tom segmentu obično ne ostavljaju ravnodušnima: ili vam se sviđaju ili se pak pitate čemu sve to. Slično se može očekivati i s novim proizvodom iz Stuttgarta. All-Terrain je povišen od tla 12,1 centimetar, što je nešto niže od konkurencije, ali postoji mogućnost podizanja za još 20 mm pomoću elektronike, ali u tom je režimu najveća brzina ograničena na 35 km/h, a prilagodit će se i svi sustavi kontrole vozne dinamike. Dodatno, vozača u tom slučaju očekuje i drugačiji ispis informacija na ploči s instrumentima, a one će biti vezane uz terensku vožnju (kompas, nagib vozila, kut prednjih kotača i sl). Izvana je All-Terrain najlakše prepoznati prema plastičnoj zaštiti oko kotača, koja se zapravo prostire oko čitave karoserije, a unutrašnjost je, naravno, ista kao i kod ostatka E-klase.

Nema izbora motora Mercedes je odlučio pojednostavniti ponudu motora i prema principu ‘uzmi ili ostavi‘ u cjeniku je samo motor 220d. Riječ je o novome dvolitrenome dizelskom agregatu predstavljenom ove godine koji razvija najveću snagu od 194 konja. To je i najbolje rješenje jer riječ je o štedljivome četverocilindričnom motoru koji ima izvrsne dobre performanse s najvećom brzinom od 232 km/h i ubrzanjem do 100 km/h u okruglo osam sekundi uz prosječnu potrošnju od 5,1 litru. Mjenjač ima devet brzina, a pogon je izveden na sva četiri kotača. E-klasa All-Terrain službeno će se predstaviti na skorašnjemu pariškom salonu automobila.

18. travanj 2024 23:17