• Pratite nas na:
21. listopad 2018.

Mercedes B: I dalje je to praktičan automobil za obitelj

https://www.youtube.com/watch?v=1GS6o7wmhIw

Mercedes B-klase ili obožavate ili ga baš i ne smatrate pravim Mercedesom, ovisno iz kojega kuta gledate. Ako trebate praktičan automobil, onda je B-klasa najbolji odabir kod trokrake zvijezde. Svojevrsni monovolumen nudi pregršt prostora (možda i više od C-klase) te udobnost i preglednost za vozača, dakle kapa dolje. Ako pak gledate sâm dizajn, onda B-klasa sigurno nije najatraktivniji automobil u Mercedesovoj ponudi. To i jest taj dvosjekli mač za svaki monovolumen, a sudeći prema sve manjem broju modela, čini se da su kupci ipak presudili da su ljepota i forma važnije od sadržaja, odnosno praktičnosti.

Nešto od A-klase

Iako su najavljivali malu revoluciju za novu B-klasu, odmah možemo reći da se ona nije dogodila. Opća forma i konture automobila ostale su jednake, jedino je izmijenjen dizajn prednjih svjetala. Stražnji je kraj najviše napredovao i sada nalikuje na ostale modele tvrtke iz Stuttgarta. U unutrašnjosti B-klasa je velik dio dijelova preuzela iz A-klase, što je odlično ako uzmemo u obzir da A-klasa ima jednu od najinovativnijih unutrašnjosti u klasi.

>>>BMW3: Nova ‘trojka’ po uzoru na veću ‘peticu’

Tako vozač i putnici mogu uživati u pogledu na dvostruki zaslon i otvore ventilacije u obliku turbina, a tu je i sustav MBUX koji rabi umjetnu inteligenciju i kojim se može upravljati glasom, što je dosad bilo rezervirano za vozila više klase. B-klasa uvijek ima digitalni kokpit, ali osnovni model ima dva manja 7-inčna zaslona. Sljedeća opcija jedan je 7-inčni i jedan 10,25-inčni zaslon, a vrh ponude su dva 10,25-inčna i ‘head-up‘ zaslon.

Ima i dizelaš

Motori su također preuzeti iz A-klase. U Zapadnoj Europi naglašen je na novi 1,33-litreni benzinski motor napravljen u suradnji s grupacijom Renault koji razvija 136 konja u osnovnoj verziji, odnosno kod jačeg modela zamijenite brojke i dobijete 163 konja. No hrvatske kupce još više zanima dizelska ponuda, a tu je opet u prvom planu zajednički motor koji su razvili Mercedes i Renault od 1,5 litara, koji sada razvija najveću snagu od 115 konja. Drugi je dio ponude dvolitreni dizelaš koji ovisno o verziji razvija 150 ili 190 konja. Prodaja nove B-klase počinje u prosincu, a isporuka početkom 2019. Nadamo se da cijene neće otići u nebo kao one za A-klasu.