10. prosinac 2017.

Mercedes CLS: Pokazna dizajnerska vježba za buduće modele

https://www.youtube.com/watch?v=OhB7ksCKP1s

Mercedes CLS ima svoju ulogu i važnost unutar Daimlerova koncerna. Upravo je s tim modelom 2004. Mercedes stvorio novi segment coupe limuzina u kojem vozilo s četvera vrata izgleda kao coupe. Međutim, druga generacija koja se pojavila na tržištu 2011. bila je prekretnica u dizajnu jer je upravo on bio inspiracija svim ostalim modelima koji su slijedili od S klase, C klase i E klase. Upravo zbog toga novi CLS se gleda pod povećalom jer o njegovu izgledu ovisi i dizajn budućih trokrakih zvijezda. Novi CLS nije podbacio, dapače, linije su iznimno atraktivne. Međutim, nije to neki veliki preokret kada je riječ o smjernici dizajna. Očito je određen smjer koji se slijedi s manjim korekcijama kako bi se ostalo u trendu.

https://www.youtube.com/watch?v=tI5rZ750vYE

Igra na sigurno

Unutrašnjost vozila gotovo je u cijelosti kopirana nova E klasa na čijoj je platformi CLS i nastao. To znači dvostruki digitalni ekran i karakteristični središnji greben. Iskreno, možda smo očekivali barem pokoju novinu kako bi se CLS odmaknuo od postojećih modela. Vjerojatno su u centrali ipak procijenili kako se ne mijenja dobitna taktika.

Kad je riječ o motorima, isprva će u ponudi biti tri agregata: dva benzinska modela i jedan dizelski. Dizelski ima vice premijeru jer je dosad novi redni šestocilindrični motor već ugrađen u redizajniranu S klasu. U verziji 350d razvija 286 konja i vjerojatno će u Hrvatskoj biti prvi izbor kupcima.

Novi CLS nije podbacio. Linije su iznimno atraktivne, ali ipak nije riječ o nekom velikom preokretu. Očito je određen smjer koji se slijedi s manjim korekcijama kako bi se ostalo u prepoznatljivom trendu.

Prodaja u ožujku

Benzinsku izvedbu CLS 400 pokreće također šestocilindrični motor koji razvija snagu do 340 konja. Isprva vrh ponude čini verzija CLS 450 s manjim električnim motorom koji daje 22 konja dodatne snage i u Mercedesu ga nazivaju EQ Boost. Sigurno je da će se u budućnosti pojaviti i jača dizelska izvedba te osmocilindrični benzinci. Neke su najave pokazivale da je Mercedes odustao od monstruoznih AMG izvedbi za CLS, ali nadamo se da su to samo dezinformacije. Na početku sve izvedbe u prodaji imaju pogon na sva četiri kotača, a poslije bi na tržištu u prodaji trebale biti i izvedbe samo sa stražnjim pogonom.

>>>Test: Nova Mazda CX-5 – Moćni pretendent na vodeće mjesto u klasi

Prodaja novog CLS-a počinje u ožujku, kada će biti poznate i cijene koje će, naravno, ovisiti i o novom zakonu o trošarinama koji se najavljuje.