16. rujan 2018.

Mercedes EQC: Stiže nova generacija električnih automobila

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=PF_WUF2lOsg[/embed]

Struja je apsolutni hit u automobilskoj industriji i svi se proizvođači nastoje priključiti tom vlaku elektrifikacije. Mercedes je učinio konkretan korak prošlog tjedna kada je predstavio prvi model iz serije EQ i to EQC. EQ će biti oznaka za sve buduće električne modele, a treće slovo označavat če veličinu automobila i navodno će ići od A do S. To nije slučajnost jer, naravno, svi modeli Mercedesa upravo su tako označeni, pa ni obitelj EQ neće biti iznimka.

>>>Novi Mercedes G: Izvana gotovo isti, iznutra potpuno drukčiji

Srednja klasa

Pokreću ga dva elektromotora, a doseg mu je 450 kilometara s jednim punjenjem. Električni pogonski sklopovi različito su konfigurirani kako bi se smanjila potrošnja električne energije

S obzirom na to da je ovdje riječ o izvedenici, EQC se temelji na Mercedesovoj višoj srednjoj C klasi. Zapravo ovaj je model najbliži GLC-u, jednom od najuspješnijih automobila tvrtke iz Stuttgarta. Uostalom, izlazit će s iste proizvodne trake, što dovoljno govori o povezanosti. EQC ipak ima prepoznatljiv dizajn, koji doduše nije ni približno futuristički poput studije koja je bila predstavljena 2016. Unutrašnjost je kombinacija postojećega GLC-a (kada je riječ o središnjoj konzoli) te A klase sa svojom digitalnom instrumentnom pločom. Naravno da je najzanimljiviji pogon modela EQC 400 4Matic. Pokreću ga dva elektromotora po svaki na jednoj osovini ukupne snage 300 kW i 765 Nm. Doseg prema NEDC ciklusu iznosi dobrih 450 kilometara s jednim punjenjem. Pritom su električni pogonski sklopovi različito konfigurirani, a sve kako bi se smanjila potrošnja električne energije i povećala dinamika vožnje.

U prodaji u proljeće

>>>Nijemac jurio Mercedesom 236 kilometara na sat po A3

Naime, prednji je elektromotor optimiran za maksimalnu ekonomičnost uz mala do srednja opterećenja, a stražnji određuje dinamičnost. Modularna litij-ionska baterija kapaciteta 80 kWh dolazi iz podružnice tvrtke Daimler Deutsche Accumotive i ima specifični ukupni kapacitet veći od 70 kWh do maksimalno 110 kWh. Kako bi se energija trošila što ekonomičnije, EQC raspolaže s pet programa vožnje, od kojih svaki ima drugačije karakteristike –​ Comfort, Eco, Max range, Sport i Individual. U optimalnim uvjetima baterija se za oko 40 minuta može napuniti od početnih 10 do 80 posto. Serijska proizvodnja starta početkom iduće godine u pogonu u Bremenu, a kad je riječ o cijeni, kad u proljeće 2019. EQC stigne i na naše tržište, kako neslužbeno doznajemo, mogao bi stajati 55.000 eura bez PDV-a, što je zanimljiva cijena.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]