Aktualno
StoryEditor

Mercedes ML - Elegantan i prostran karavan

25. Lipanj 2016.

Karavani, nažalost, u Hrvatskoj nisu nikada doživjeli neki veći tržišni uspjeh. Prava je rijetkost da oni u model miksu čine i 10 posto prodaje, a primjerice u Italiji ili Njemačkoj karavani katkad čine većinu prodanih verzija. Upravo je stoga za ta tržišta iznimno važno biti prisutan u tom segmentu. Tako je Mercedes nakon limuzinske izvedbe nove E-klase na tržištu predstavio i karavanski model. Većih iznenađenja nema, ipak možemo naglasiti da je stražnji kraj vrlo elegantan.

Manji prtljažnik, ali… Naime, nije baš uvijek bilo tako. Primjerice, kada je popularni ‘okac‘ dobio karavansku izvedbu, realno su najsretnija bila pogrebna poduzeća koja nisu uopće morala doraditi vozilo, već samo zalijepiti naljepnice. Nova E-klasa u karavanskoj izvedbi dizajnom nimalo ne zaostaje za limuzinom. Riječ je o statusnom karavanu za koji se kupci odlučuju zbog načina života koji iziskuje praktičnost. Zanimljivo je da je Mercedes smanjio obujam prtljažnika u odnosu na prethodnika. Možda to može izazvati zabrinutost jer ipak se karavane često poistovjećuje s prostorom, ali možete odahnuti jer novi E-karavan ima kapacitet od 670 litara (dok je stara izvedba bila na 695 litara). Štoviše, raznim preklapanjima klupe dolazi se do prtljažnog prostora od nevjerojatnih 1825 litara.

Novi dizelaš Ponuda motora bit će ista kao i kod limuzine, a svakako bismo u prvi plan istaknuli dizelaš E220 jer je riječ o potpuno novom motoru koji razvija čak 194 konja i pritom troši doista na kapaljku. Najveća je brzina 240 km/h, a ubrzanje do 100 km/h postiže se za 7,5 sekundi. Postoji i malo slabija izvedba istog motora koja razvija okruglo 150 konja, a još je u ponudi i šestocilindrični dizelaš koji ima 258 konja. Postoje i benzinske izvedbe, ali one su za naše tržište irelevantne. Možemo samo spomenuti soft AMG-verziju koja nosi naziv AMG E 43 i koja razvija 401 KS. Do stotke ovaj model dolazi u samo 4,7 sekundi, a vozilo ima i stalni pogon na sva četiri kotača. Karavan E-klase bit će svakako važan čimbenik na većini europskih tržišta, no gotovo smo sigurni da hrvatski kupci ponovno neće prepoznati sve blagodati koje nudi takva izvedba.

25. travanj 2024 09:42