Aktualno
StoryEditor

Merkel i Macron obnovili njemačko-francusku ‘simbiozu‘

24. Lipanj 2017.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron održali su u petak zajedničku konferenciju za novinare nakon završetka summita EU-a, kao znak ponovne uspostave tijesne suradnje dviju zemalja, koja je oduvijek bila pogonski motor europskih integracija.

"Ova konferencija za novinare pokazuje da smo odlučni zajednički tražiti rješenja za probleme", rekla je Merkel.

"Simbioza Francuske i Njemačke uvjet je za napredak Europe. Nema relevantnog rješenja ako ono nije relevantno za Francusku i Njemačku", dodao je Macron.

>>>Merkel nakon G7: Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke

Zajedničke konferencije za novinare nakon europskih sastanaka nisu uobičajene i organiziraju se samo iznimno poput one u Bratislavi u rujnu prošle godine kada su Merkel i tadašnji francuski predsjednik Francois Holland održali zajedničku konferenciju na kojoj su govorili o Brexitu.

Jedinstvo i bliskost

Merkel i Macron pokazali su jedinstvo i bliskost u stajalištima u pitanjima obrane, migracije, klimatskih promjena, borbe protiv terorizma o čemu je na summitu postignut konsenzus svih članica.

Međutim, izbjegavali su teme o kojima dvije zemlje misle različito, poput dublje integracije eurozone, zašto se snažno zauzima Francuska, dok su njemački vladajući demokršćani prilično oprezni po tome pitanju. Njemačka ne žele reforme koje bi dovele do toga da ona plaća dugove koje su napravili drugi.

>>>U Njemačkoj politički nemir, stiže Macron s idejama o opuštenom javnom dugu i ‘transferu u uniji’

Jedan od razloga za izbjegavanje osjetljivih tema je i činjenica da Njemačku u rujnu čekaju parlamentarni izbori.

Macron je rekao da oni ne žele ništa najavljivati unaprijed, već će se javnost upoznavati tek kada nešto čvrsto dogovore.

Francuska i Njemačka posebno su blisko surađivali za vrijeme kancelara Helmuta Kohla i predsjednika Francoisa Mitteranda. Suradnja je bila dobra i između Nicolasa Sarkozya i Angele Merkel, ali je nakon što je Francuska izabrala Francoisa Hollanda ta suradnja bila osjetno slabija.

https://www.youtube.com/watch?v=CQQbEBhdmbU

20. travanj 2024 07:04