Korona i biznis
12. kolovoz 2018.

Merkel i Sanchez se dogovorili o migrantima: Pravednija raspodjela po Europskoj uniji

Novi španjolski premijer Pedro Sanchez i njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu su se suglasili o potrebi pravednije raspodjele migranata unutar Europske unije i veće podrške Maroku, kao emitivnoj i tranzitnoj državi za migrante, prenose agencije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Merkel i Sanchez zauzeli su se za “pravednu raspodjelu” migranata i najavili da će takav pristup iznijeti na idućem summitu Europske unije u rujnu u Austriji.

“Dobro je znati da  njemačka i španjolska vlada imaju isti pristup: kao Europljani snažni smo jedino kada radimo zajedno kako bismo riješili pitanja”, rekla je kancelarka kako je prenio DW.

>>>Po prvi puta više migranata stiglo u Španjolsku nego u Italiju

Španjolski premijer istaknuo je da je u tome presudno pomoći razvoju afričkih zemalja.

“Četrnaest kilometara dijele španjolsku, tj. europsku obalu od sjevera Afrike, ali postoji neopisivo veća udaljenost u razvoju”, rekao je novi šef španjolske vlade , socijalist Pedro Sanchez. “Smanjiti dubine tog jaza nejednakosti trebao bi biti jedan od glavnih zadataka Europske unije”, dodao je, prema agenciji AFP.

Dvoje čelnika su dogovorili intenziviranje dijaloga i suradnje sa zemljama porijekla i tranzita migranata, uglavnom s Marokom.

>>>‘Propast humanosti’: Predstavljen njemački Migracijski masterplan

Sanchez je podsjetio da “razgovaraju s Europskom komisijom o deblokiranju ekonomskih sredstava koji bi omogućili Maroku da učinkovitije kontrolira svoje granice”.

Prema priopćenju koje je objavio Madrid, Sanchez i Merkel su se dogovorili da će prenijeti Europskoj komisiji potrebu veće financijske uključenosti u Europsku zakladu za Afriku.

Merkel je podsjetila da je Njemačka uplatila svoj doprinos tom Fondu za Tunis i Maroko jer oni trebaju podršku za sigurnost granica i suradnju u razvoju.

Neformalni sastanak kancelarke Merkel s premijerom Sanchezom slijedio je nakon što  su 6. kolovoza Berlin i Madrid potpisali sporazum o povratku iz Njemačke tražitelja azila koji su već podnijeli zahtjev za azilom u Španjolskoj.

>>>Njemačka: Postignut konačni dogovor oko izbjeglica, izbjegnut raspad koalicije

To je prvi put da je neka članica Europske unije potpisala takav sporazum s Njemačkom.

Merkel se nada da će uspjeti uvjeriti Italiju i Grčku da također prihvate migrante koji su prije dolaska u Njemačku prvi put bili registrirani u tim dvjema zemljama.

Nakon spora u srpnju s ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom koji želi da kancelarka Merkel provodi oštriju politiku prema migrantima, migrantsko pitanje prijetilo je rušenjem njemačke koalicijske vlade.