Aktualno
StoryEditor

Merkel: Spremna sam povesti bitku za slobodnu trgovinu

17. Siječanj 2017.

Kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak njemačkim industrijskim liderima da će ostati predana slobodnoj trgovini u indirektnom osvrtu na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju visokih carina na automobile proizvedene izvan SAD-a.

>>>Njemački odgovor Trumpovim prijetnjama BMW-u: Slabljenjem drugih nećete postati snažniji

‘Protekcionizam može imati kratkoročne prednosti, ali je dugoročno gotovo uvijek štetan,‘ Wolfgang Schäuble.

Merkel je na skupu u organizaciji njemačke Komore za trgovinu i industriju u Kölnu pozvala predstavnike industrije da nastave podržavati vladu u dolazećim pregovorima o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

- Mi ne možemo nikom dozvoliti da nas podijeli - rekla je.

Principijelna bitka

Komentirajući rast populizma uparen s kritikom otvorenih tržišta i slobodne trgovine, kancelarka je potvrdila odlučnost da se bori za njihovu opstojnost.

- Mi moramo povesti ovu bitku, ako ne iz drugih razloga, onda zbog principa, - rekla je referirajući se na slobodnu trgovinu koja je Njemačku ustoličila u izvoznog lidera, jednu od najmoćnijih i najprosperitetnijih nacija svijeta.

- Ja sam spremna za to - dodala je izrazivši nadu da će njemačke tvrtke prihvatiti izazov.

Upozorenje Trumpu

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble u ponedjeljak je također uputio upozorenje Donaldu Trumpu o opasnostima protekcionizma.

- Svatko tko želi rast, a ja vjerujem da će ova administracija biti prijateljski naklonjena rastu, mora favorizirati otvorena tržišta - izjavio je Schäuble u intervjuu za Wall Street Journal. ‘‘Protekcionizam može imati kratkoročne prednosti, ali je dugoročno gotovo uvijek štetan,‘‘ rekao je.

>>>Trumpov ‘cvrkut‘ na Twitteru srušio dionice Toyote za 3 posto

Trump je u dva, za njega uobičajeno prpošna intervjua objavljena tijekom vikenda zaprijetio carinama BMW-u, najavio ‘‘dobar posao‘‘ s Rusijom, NATO proglasio izlišnim i predvidio da će druge članice krenuti smjerom Ujedinjenog Kraljevstva i izaći iz Europske unije.

23. travanj 2024 20:57