Aktualno
StoryEditor

Mesić: Nijedna odluka o privatizaciji nije prošla bez Škegre

03. Studeni 2017.

Predsjednik prve Vlade RH Stjepan Mesić kao prvi svjedok pred saborskim istražnim povjerenstvom u petak je ustvrdio da nije imao nikakvih saznanja o nezakonitostima u Agrokoru, inače bi ih proslijedio DORH-u, ali da je kao i većina građana sumnjao da su pretvorba i privatizacija "inficirani nezakonitošću".

Na pitanje člana povjerenstva Gordana Marasa (SDP) tko su bile ključne osobe koje su donosile odluke o privatizaciji, Mesić je kazao da su to bili bivši predsjednik Franjo Tuđman i njegovi savjetnici, gospodarski, Borislav Škegro, i politički, Ivić Pašalić.

>>>Mesić: Povjerenstvo neće rasvijetliti istinu o Agrokoru

Dodao je da se velike privatizacijske odluke sigurno nisu mogle donositi bez suglasnosti Ureda predsjednika i HDZ-a, ali i da ne može reći da "ovakav Agrokor ne bi nastao bez HDZ-a, nego onih koji su u to vrijeme bili na funkcijama".

Bez Škegre, kazao je, nije prošla nijedna privatizacija dok je bio na poziciji. Ocijenio je da je najveća odgovornost za procese na onima koji obnašaju vlast, što je tada bio HDZ te ustvrdio da su na stranačkim tijelima raspravljali o problemima, ali ne i o odlukama koje idu u bilo koju instituciju.

Josip Borić (HDZ) pitao je Mesića je li mu bilo poznato kao tadašnjem predsjedniku države da se Agrokor koncem 2000. prvi put zadužio na inozemnom tržištu kapitala, na što je kazao da je "znao za samo jedan veliki kredit, ali iz neslužbenih izvora, i da je bio malo začuđen".

Borić je citirao Mesićevu izjavu s kraja njegova drugog predsjedničkog mandata po kojoj "danas moramo odlučivati hoćemo li spašavati Agrokor ili Hrvatsku", što je Mesić pojasnio riječima da "ako se stvori gigant kao Agrokor, to je svakako opasnost po gospodarstvo i onda je teško opravdati velike kredite s visokom kamatom bez vlastite akumulacije", dodavši da je iz današnje perspektive teško reći da je sve bilo u skladu sa zakonom. Da jest, ne bismo danas bili ovdje, ustvrdio je Mesić.

>>>Grmoja: Dokument financijske policije kazuje da je Šeks još ’90-ih znao za malverzacije Agrokora

Anti Babiću (HDZ) je kazao da "ne zna da bi postojala nekakva posebna politička odluka HDZ-a o stvaranju Agrokora".

Nikola Grmoja (Most) pitao je Mesića o "crvenim tajkunima i onima koji su se okupljali na drugoj strani i uzimali drugi dio kolača" te kojoj je struji pripadao Ivica Todorić, na što je uzvratio da novac nema mirisa i ideologije, nego je riječ o ljudima koji su se našli u poziciji da kupuju poduzeća i povećavaju svoje bogatstvo. Pogreška je bila ići u privatizaciju dok se Hrvatska branila, kazao je.

Ivanu Lovrinoviću (PH) na konstataciju da se Hrvatska devedesetih odlučila za ortački tip kapitalizma, Mesić je odgovorio da se on zalagao za podjelu dionica radnicima, ali da je u tadašnjim strukturama prevladao stav da poduzeća treba privatizirati.

>>>Todorić: Ne skrivam se, savjest mi je čista

Tuđman je rekao da Francuskom vlada 200 bogatih obitelji, na što sam mu ja rekao da su oni svoje bogatstvo stvarali 300 godina i moja ideja nije prošla, pojasnio je Mesić. Pretpostavlja i da su postojale skupine i lobiji ortačkog kapitalizma, jer su, kazao je, bili povezani oni koji su prodavali i oni koji su kupovali, a kupovali su na temelju jamstava sumnjivih banaka, dok su radnici završili na ulici. Takvih "incestuoznih veza" vjerojatno je bilo i oko Agrokora, dodao je.

Na brojna pitanja parlamentarnih istražitelja Mesić je odgovorio da je Antu Todorića upoznao na služenju zatvorske kazne u Staroj Gradišci, a Ivicu kada je obitelji prenosio njegove pozdrave iz zatvora. Potvrdio je i da ga je predlagao za ministra poljoprivrede u svojoj Vladi jer ga je smatrao kompetentnim za taj resor, ali prijedlog nije prošao.

Nakon toga, kaže, sreo ga je još nekoliko puta. Nije, dodao je, bio upoznat s okolnostima nastanka Agrokora, a upitan je li Agrokor financirao kampanje HDZ-a rekao je da tu stranku malo koja tvrtka nije financirala.

Što se tiče njegovih predsjedničkih kampanja, kazao je tek da su je financirali mnogi, najviše pojedinci, ali da su prošle revizije i nisu nađene nepravilnosti.

>>>Mrak Taritaš: Istražno povjerenstvo za Agrokor već je trebalo početi s radom, ali HDZ to ne želi

S Ivicom Todorićem nije se susretao, ne sjeća se je li mu dolazio na rođendane, a je li bio na nekom putovanju s njim dok je bio predsjednik, kazao je da ne zna jer je delegacije koje su pratile predsjednika sastavljala HGK. Upoznao je i sretao Josipa Petrovića, dodao je, ali s njim nije komunicrao. Nije mu poznato ni na koji je način država Ivici Todoriću dala koncesiju na lovište.

Milijan Brkić (HDZ) tijekom sjednice prosvjedovao je što Maras postavlja "sugestivna i kapriciozna" pitanja, te ironično ustvrdio da je uvjeren da "poznavajući Mesića, tadašnjeg bliskog suradnika Franje Tuđmana, on sigurno ne bi dopustio Tuđmanov kriminal, jer je Mesić poznat kao čovjek s karakterom i stavom".

18. travanj 2024 20:31