Aktualno
StoryEditor

‘Metodološki iskorak‘ Plenkovića: Vlada će pogledati nacrte zakona prije javne rasprave

28. Rujan 2017.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga, ponukan, kako je rekao reakcijom javnosti na prijedlog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu, a nije prošao nikakav formalni oblik rasprave kroz vladina tijela i samu Vladu.

>>>SDP prepoznao ‘totalitarizam u sramotnom Obiteljskom zakonu’

- Napravit ćemo novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa, a u ovom trenutku ne ulazim u meritum, neće moći više ići u postupak savjetovanja na sadašnji način jer su to dokumenti koji nisu prošli ni koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade niti Ured (Vlade), najavio je premijer na početku sjednice Vlade.

>>>Plenković: Vladi je jedina opcija bila pronalazak okvira koji će spriječiti krah Agrokora

Premijer kaže kako će se u Vladi morati "malo ojačati koheziju stavova" jer mu se čini takvi dokumenti, posebice oni koji imaju političke, financijske i neke druge implikacije, mogu izazvati veliku pozornost, a tek su, ističe, u vrlo vrlo ranoj, inicijalnoj fazi rasprave.

Stoga je potrebna, dodaje, puno kvalitetnija koordinacija na razini Vlade jer smatra da se u ranoj fazi zakonodavnog procesa izazivaju prevelike političke turbulencije "o tekstovima koji nisu prošli nikakav oblik koordinacije".

>>>Plenković: Poduzetnicima ćemo do kraja godine dodijeliti 700 milijuna eura subvencija

Naveo je da je u posljednje vrijeme bilo nekoliko takvih slučajeva te uputio apel  ministrima "da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade".

Takav sustav, ustvrdio je, očito postoji godinama, a kako bi se izbjegle problematične situacije, promijenit će se takva metodologija "kako se ne bi dogodilo da su akti vani, a da ih Vlada ni na koji način formalno nije vidjela".

16. travanj 2024 12:32