14. rujan 2018.

Metro prodaje lanac hipermarketa Real

Njemački maloprodajni div Metro objavio je da je odlučio prodati problemima pritisnut lanac hipermarketa Real i fokusirati se na veleprodaju. Izvršni direktor Metroa Olaf Koch već nekoliko godina nastoji usmjeriti nekada moćni konglomerat na veleprodaju, prodavši robne kuće Kaufhof i izdvojivši lanac trgovina potrošačke elektronike u samostalnu tvrtku Ceconomy.

Pokušali su prodati i lanac hipermarketa ali nisu uspjeli naći kupca, pri čemu je taj dio njihova poslovanja u prethodnom tromjesečju zabilježio gubitak i pad prihoda za 7,2 posto, što su u Metro pripisali ranom Uskrsu i neuobičajeno visokim temperaturama. Od povlačenja američkog Walmarta 2006. godine strane tvrtke zaziru od njemačkog tržišta prehrambenih namirnica na kojem dominiraju Aldi i Lidl. Američki je div prilikom prodaje trgovina zabilježio gubitak od milijardu dolara a prodali su ih Metrou koji ih je potom preimenovao u Real.

>>>Dobit Metroa u posljednja tri kvartala preko milijardu eura

Pojedini promatrači špekuliraju da bi Amazon nakon kupnje lanca supermarketa Whole Foods mogao biti zainteresiran za kupnju lanca trgovina hrane u Njemačkoj koja je njegovo najveće tržište, nakon matičnog SAD-a. Vlasnika bi mogao promijeniti i sam Metro. Tako je njemačka investicijska tvrtka Haniel u obiteljskom vlasništvu odlučila prodati 7,3-postotni udio u Metrou češko-slovačkoj investicijskog kompaniji, uz opciju moguće naknadne prodaje preostalog udjela.

Ako češki milijarder Daniel Kretinsky i slovački investitor Patrik Tkac kupe kompletan Hanielov udio u Metro, postat će vlasnici 31,5 posto tvrtke, što bi prema njemačkim zakonima značilo da moraju podastrti ponudu za cijelu kompaniju.

Real obuhvaća 282 trgovine i zapošljava 34 tisuće radnika a proteklih su godina pokušavali razviti i prodaju putem Interneta. Trenutno internetska prodaja čini dva posto njihovih ukupnih prihoda. U međuvremenu su se sukobili sa sindikatima zbog pokušaja da novim radnicima isplaćuju manje plaće. U financijskoj godini 2016/2017. Realovi su prihodi pali 3,1 posto, na 7,2 milijarde eura.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]