Aktualno
StoryEditor

Microsoft i Google žele pobijediti rak

11. Studeni 2017.
Piše:
Tirena Leinert Novosel

Microsoft i Google otkrili su zdravstvenu djelatnost: koristeći korisničke podatke i umjetnu inteligenciju namjeravaju razviti personalizirane lijekove i jednog dana zauvijek pobijediti rak. Odgovor na pitanje je li to uistinu moguće potražio je Spiegel online.

Duboko u zgradi broj 99, u prostoriji ispunjenoj monitorima i bez ijednog prozora, Ivan Tarapov mapira tumore prostate u trodimenzionalnom obliku, pretražuje slike presjeka računalne tomografije kako bi za pacijenta isplanirao odgovarajuću terapiju radiovalovima.

>>>Indijski regulatori sasjekli cijene lijekova protiv tumora za 86 posto

U laboratoriju pored spomenutog, Desney Tan, stručnjak za medicinsku informatiku ‘skuplja‘ komarce u elektroničkim zamkama, te ih proučava kako bi inovirao lijek protiv Zika ili sličnih virusa. Vjerojatno se pitate gdje su bijele kute, medicinske sestre ili liječnici?

>>>Dostupnost kvalitetnih usluga na području zdravstva i obrazovanja presudna za blagostanje građana

Umjesto kreveta za pacijente, ovdje se nalaze gusto zbijeni redovi kompjuterskih servera i portreti Billa Gatesa. Zgrada broj 99 o kojoj je riječ ima četiri kata, široka je stotinu metara i jednako toliko duga, a nalazi se u blizini Seattlea. Radi se o Microsoftovom centru istraživanja.

Tisuće znanstvenika spomenutog koncerna, osim što se bave razvojem novih poslovnih modela, sve češće razvijaju i terapije protiv raka, istražuju matične stanice i inoviraju lijekove protiv mnogobrojnih bolesti. Hoće li upravo iz njihovih ruku proizaći konačna pobjeda protiv bolesti koje mijenjaju sliku današnjice?

18. travanj 2024 08:23