Aktualno
StoryEditor

Microsoft izgubio tužbu zbog neželjene instalacije Windowsa 10

28. Lipanj 2016.

Stranice posvećene tehnologiji naširoko javljaju da je Microsoft izgubio tužbu potaknutu neželjenom instalacijom operativnog sustava Windows 10 na računalo poduzetnice u Sausalitu, Kalifornija. Vlasnica turističke agencije Teri Goldstein kaže da je računalo koje koristi za posao započelo s automatskim osvježavanjem sustava bez pristanka, update nije uspio pa je kompjuter danima bio neupotrebljiv i doveo do gubitka u poslovanju.

- Ja nikad nisam čula za Windows 10. Nitko me nikad nije pitao želim li osvježiti sustav - rekla je Goldstein za The Seattle Times.

Poduzetnica se zbog iskustva prvo obratila službi za korisnike Microsofta, a potom, nezadovoljna povratnim informacijama pokrenula i dobila tužbu s odštetom od 10.000 dolara. Microsoft je prošlog mjeseca podnio žalbu na presudu, da bi je kasnije povukao. Prema glasnogovorniku kompanije, od daljnjeg postupka se odustalo radi izbjegavanja dodatnih troškova.

Microsoft Office Mobile za Windows 10 – Ured za desetku

Vijest izaziva veliko zanimanje i nebrojene komentare na društvenim mrežama gdje Microsoftova politika osvježavanja operativnog sustava na posljednju inačicu već dugo trpi žestoku i na trenutke neumoljivu kritiku korisnika. Microsoft je nakon predstavljanja Windowsa 10 opetovano mijenjao politiku nadogradnje, prikupljanje telemetrije je postalo neizbježno, a korisnici više ne mogu doznati detalje o zakrpama čije se prihvaćanje ne može odbiti, što redom izaziva otpor prema usvajanju. Kompanija je optužena da koristi "malware taktike" ili "podle trikove" kako bi korisnike natjerala na neželjenu ili pokrenula automatsku instalaciju.

Ako izuzmemo negativan PR i raspravu o poslovnoj strategiji, Microsoft je postigao traženi uspjeh, a broj korisnika novog OS-a, u ponudi kao besplatna nadogradnja do kraja ovogodišnjeg srpnja, raste brže nego s bilo kojom prijašnjom inačicom Windowsa.

[embed]https://youtu.be/Gu6vmNz-PhE[/embed]

20. travanj 2024 06:02