04. lipanj 2018.

Microsoft kupio GitHub za 7,5 milijardi dolara

Microsoft je pristao kupiti GitHub, objavio je Bloomberg, dok TechCrunch piše da je softverski gigant mladu kompaniju platio 7,5 milijardi dolara u svojim dionicama. Za Microsoft bi ovo preuzimanje moglo značiti povratak korjenima i oštar zaokret od politike koju je vodila posljednjih desetak godina. Službena objava navodno slijedi danas. Business Insider prvi je objavio vijest o pregovorima dvije tvrtke u petak.

Akviziciju GitHuba Microsoft će završiti do kraja godine, a direktor tvrtke bit će Nat Friedman, bivši direktor Xamarina, softverske kompanije za razvoj aplikacija, i sadašnji Microsoftov korporativni potpredsjednik. Osnivač GitHuba i bivši direktor Chris Wanstrath u Microsoftu će raditi na inicijativama za strateški softver.

>>>Microsoft nudi pomoć startupima diljem svijeta

GitHub je platforma koja je namijenjena developerima koji na njoj mogu online objavljivati kod softvera koji su razvili.

Platforma je posebno omiljena zajednici otvorenog koda, no očito je i Microsoft u njoj prepoznao priliku da ju uvrsti u svoj portfelj usluga kako bi se čim više zbližio s developerima i potakao ih da rade čim više u njegovom (Windows) okruženju.

Riječ je o jednoj u nizu promjena koje su nastupile otkako je glavni izvršni direktor Microsofta postao Satya Nadella.

>>>Hrvatski softver će u Švicarskoj očitavati 2,2 milijuna pametnih brojila

Prema posljednjoj procjeni iz 2015. godine GitHub vrijedio 2 milijarde dolara. No treba u obzir uzeti i gubitke, 2016. godine je u tri kvartala izgubio 66 milijuna dolara, a prihod za 9 mjeseci iste godine bio je 98 milijuna.

Microsoft pretekao Google po tržišnoj vrijednosti

Microsoft je po prvi put u tri godine prešao Google u tržišnoj vrijednost. Tvrtka tako sada vrijedi 753 milijardi dolara, dok je Alphabet (Googleova matična tvrtka) vrijedan 739 milijardi, piše The Verge.

>>>Prve pritužbe na Facebook i Google zbog kršenja GDPR-a

Microsoft je ovime postao treća najvrjednija tvrtka na svijetu, odmah iza Applea i Amazona. No to će vjerojatno biti samo privremeno jer je Google već jednom prešao Microsoft 2012. godine, a od tada se dvije tvrtke stalno izmjenjuju na poziciji.