Aktualno
StoryEditor

Microsoft ugovorio posao vrijedan 480 milijuna dolara s američkom vojskom

29. Studeni 2018.

Microsoftov Hololens, uređaj za proširenu stvarnost već je korišten u američkoj vojsci za obuku, a sada se cijela suradnja diže na razinu višu. Američka vojska ugovorila je s Microsoftom posao vrijedan 480 milijuna dolara za isporuku Hololensa koji će se koristiti u borbenim misijama, prenosi Bloomberg.

Hololens je zapravo vrsta vizira i veoma podsjeća na neki futuristički rekvizit. Sprijeda ima velike blago zatamnjene naočale, okvir unutar kojeg se nalazi hardver te dodatni povez radi stabilnosti.

Cilj suradnje je prema vladinom izvješću „povećanje smrtnosti pojačavajući sposobnost otkrivanja, odlučivanja i angažiranja pred neprijateljem“. Zvuči zaista ohrabrujuće, ali ne za one na suparničkoj strani.

>>>Microsoft na čelu liste najvrijednijih američkih kompanija, ispred Amazona

Američka vojska željela je uređaj koji koristi night vision (mogućnost gledanja po mraku), da ima sposobnost mjerenja disanja i drugih vitalnih znakova vojnika, te da štiti sluh i prati opće stanje vojnika. Naravno, trenutni proizvod Hololens sve te značajke još uvijek nema i pitanje je kako će sve potrebno ukomponirati u Hololens.

„Tehnologija za proširenu stvarnost će pružiti bolje informacije na terenu kako bi se mogle donositi i bolje odluke“, stoji u priopćenju Microsofta.

Set za glavu Hololens se zapravo nikad nije prodavao kao potrošački proizvod, a zanimljivo je da ga koriste astronauti na ISS-u za razne treninge i rješavanje problema. Također, koriste ga razni proizvođači za treninge i slično.

Trenutno je prodano oko 50 tisuća setova, ako je vjerovati Microsoftu. Sada, ako se ugovor zaista i ostvari, američka vojska će naručiti oko 100 tisuća Hololensa, čija je trenutna cijena 3000 dolara za developere ili 5000 dolara za tvrtke koje ga žele koristiti u komercijalne svrhe.

https://youtu.be/x8p19j8C6VI

Kada je Google sklopio vojni ugovor za Projekt Maven AI, pobrao je žesto kritike, posebno od vlastitih zaposlenika. Trenutno se ne zna hoće li se ista situacija dogoditi i u Microsoftu.

Što god zaposlenici mislili, čelnici Microsofta nemaju namjeru prestati prodavati softvere američkoj vojsci.

„Zaposlenici koji imaju problema s etičkim pitanjima biti će prebačeni na druge projekte“, rekao je nedavno Brad Smith, glavni pravni dužnosnik u Microsoftu.

19. travanj 2024 01:57