Aktualno
StoryEditor

MIG izašao iz vlasničke strukture Sunca

21. Lipanj 2017.

Sunce koncern, u čijem je sastavu i hotelska grupacija Bluesun, dovršio je transakciju kupoprodaje dionica koje čine gotovo 50 posto temeljnog kapitala koncerna, čime je iz vlasništva tog koncerna u potpunosti izašao grčki investicijski fond MIG, a to vlasničko restrukturiranje otvara i novu fazu razvoja.

>>>Bluesun s 2 milijuna eura preuređuje hotel Alan u Starigradu Paklenici u naselje za aktivni odmor

Sunce koncern je u utorak putem Zagrebačke burze objavio da je MIG (MIG Leisure & rela Estate Croatia B.V.) prodao društvu Sunce ulaganja 2.221.530 redovnih dionica koncerna, što predstavlja 49,99 posto temeljnog kapitala, čime je taj grčki fond u potpunosti izašao iz vlasničke strukture koncerna. Time je posredno povećan i vlasnički udio obitelji Andabak u Sunce koncernu, što, kako navode, nije utjecalo na promjenu kontrole nad društvom, s obzirom da Jako Andabak, zajedno s povezanim osobama, već dugi niz godina ima vladajući položaj.

U objavi se pritom podsjeća da je Zagrebačka burza 8. lipnja ove godine uvrstila postojeće dionice Sunce koncerna uvrstila u segment Redovitog tržišta, a nakon čega je mirovinsko društvo Erste, za račun mirovinskih fondova kojima upravlja, postao značajan manjinski dioničar sa 16 posto udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima.

- Smatramo da će ulazak domaćeg institucionalnog investitora omogućiti novu fazu razvoja, kroz pristup široj i stabilnijoj bazi investitora, naglašavaju iz Sunce koncerna. Dodaju i da je na izvanrednoj skupštini usvojen novi tekst Statuta te izabrani novi članovi nadzornog odbora, na čijem je čelu Jako Andabak.

Nadzorni je odbor s ciljem usklađivanja s novim Statutom smanjio broj članova uprave, a novi je predsjednik uprave Tonči Boras, navode iz Sunce koncerna.

Za novi Statut kažu i da je usklađen s najboljom tržišnom praksom, što bi trebalo utjecati i na daljnje poboljšanje internih procesa upravljanja u društvu, a njime se definiraju i elementi najbolje tržišne prakse odnosno zaštite manjinskih dioničara, među kojima je isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica, povlačenje dionica s uređenog tržišta i drugo.

Najavljuju i da će u svrhu omogućavanja uredne i djelotvorne trgovine dionica na uređenom tržištu u razumnom roku, a sukladno tržišnim uvjetima i interesu investitora, omogućiti dodatno povećanje postotka distribucije dionica javnosti (eng. Free-float), u smislu pravila Zagrebačke burze.

Huljev: Nastavljamo s politikom ulaganja

Direktor za strategiju i tržište kapitala Sunce koncerna Krešimir Huljev za Hinu je objasnio da izlazak MIG-a iz vlasništva koncerna znači stabilizaciju vlasničke strukture kroz otvaranje široj i stabilnijoj bazi investitora.

- Hrvatski mirovinski fondovi su najznačajniji institucionalni investitori u regiji, koji mogu dati važan doprinos u razvoju domaćih kompanija, primarno kroz pristup vlasničkom kapitalu. Transakcija s MIG-om je formalno završena s 13. lipnjem ove godine, a s obzirom da je riječ o transakciji između pojedinih dioničara koja je ugovorena dok Sunce koncern još nije bilo uvršteno na Burzu ne možemo komentirati iznose, rekao je Huljev.

Ističe i kako u ovom trenutku postoje dvije grupe dioničara - obitelj Andabak, koja posredno drži 84 posto udjela u temeljnom kapitalu Sunce koncerna, te mirovinski fondovi pod upravljanjem Erste d.o.o., društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koji drže preostalih 16 posto vlasništva.

- Nastavljamo s dosadašnjom politikom ulaganja u svoje objekte, a s obzirom da su već definirani interni projekti koji će zahtijevati značajnija sredstva i s obzirom da postoje različiti modeli ostvarenja tih planova, još ne možemo komentirati točne iznose, kaže Huljev, napominjući i da trenutno ne postoji ni odluka za dodatno povećanje postotka distribucije dionica javnosti, osim namjere dioničara da, uz ispunjenja formalnih uvjeta za uvrštenje na Zagrebačkoj burzi, omoguće i dodatnu likvidnost kako bi se omogućila stvarna trgovina dionicama Sunce koncerna.

 

20. travanj 2024 07:42