Aktualno
StoryEditor

Migrantska kriza u Brazilu - deseci tisuća Venezuelaca bježe od siromaštva

20. Kolovoz 2018.

Brazilski predsjednik Michel Temer u nedjelju je sazvao hitan sastanak nakon sukoba na granici s Venezuelom između lokalnog stanovništva i migranata i sličnih učestalih slučajeva u regiji tijekom masovnog egzodusa Venezuelaca koji bježe od krize u svojoj zemlji.

Temer je u Braziliji okupio šest svojih ministara, među kojima ministre obrane, sigurnosti i vanjskih poslova kako bi razgovarali o stanju u pograničnom gradu Pacariama, na sjeveru zemlje gdje su česti sukobi između migranata.

Deseci tisuća Venezuelaca bježe u Brazil od političke, gospodarske i krize društva koja vlada u zemlji.

>>>Inflacija u Venezueli ove godine – milijun posto!

Deseci stanovnika mjesta Pacaraima u kojem na ulicama živi tisuću migranata uništili su njihove privremene nastambe i zapalili njihove stvari, a nakon krađe trgovine za koju se okrivljuje migrante. Čuli su se i pucnjevi.

Venezuelci su odvratili uništenjem jednog vozila s brazilskim registarskim tablicama. Trojica Brazilaca su ranjena, prema podacima vojne policije. Za sada nema podataka o mogućim venezuelskim žrtvama.

U prvom dijelu godine oko 56.740 Venezuelaca je pokušalo legalizirati svoje status u Brazilu.

Oko 1200 migranata se vratilo u Venezuelu u noći između subote i nedjelje, potvrdio je jedan glasnogovornik brazilske nevladine organizacije koja je nazočna na granici s Venezuelom.

>>>Venezuela koketira s bankrotom

"Pacaraima danas nalikuje pustinji. Sve je mirno, policijska pojačanja su stigla i tržnice su otvorene", rekao je jedan stanovnik tog grada s oko 12.000 stanovnika.

Brazilske vlasti su uputile pojačanja na granicu po nalogu guvernera lokalne države Roraima, Suelyja Camposa, koji se boji porasta kriminala.

22. travanj 2024 21:38