Aktualno
StoryEditor

Mihalinec: Vlada je prevarila 180.000 zaposlenih u javnim službama i njihove obitelji

02. Listopad 2017.

Sindikati javnih službi najavili su u ponedjeljak da će u pregovorima s Vladom o plaćama u javnom sektoru tražiti povećanje plaća za 15,2 posto,  što zapravo ne bi bilo povećanje plaća već njihovo vraćanje na razinu iz  2008. godine, prije izbijanja krize.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izrazio je na konferenciji za novinare sumnju da Vlada namjerno odugovlači s početkom pregovora, čekajući zadnji čas, s obzirom da pregovori moraju biti gotovi do kraja listopada.

>>>Osnovica plaće za javne službe povećana za dva posto

Tek u petak su dobili rješenje povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, kaže, iako je prebrojavanje obavljeno još u svibnju. Pozvao je Vladu da još danas pošalje poziv za kolektivne pregovore kako bi regulirati prava zaposlenih u Temeljnom kolektivnom ugovoru za 2018., odnosno za razdoblje do 2020. do kada traje Vladin mandat.

Mihalinec: Vlada prevarila sindikate

Sindikati, poručuje Mihalinec, očekuju pregovore s nestrpljenjem, ali i "velikom gorčinom i osjećajem prevare" jer Vlada nije poštivala sporazum iz 2009., kad je bilo utvrđeno na koji će se način osnovica za plaće regulirati nakon što zemlja izađe iz krize.

- Svi pokazatelji govore da je zemlja izašla iz krize, ali Vlada nije poštivala sporazum, prevarila je 180.000 zaposlenih u javnim službama i njihove obitelji, rekao je Mihalinec. Ironično je dometnuo kako mu je drago što postoje neke kategorije koje Vlada nije prevarila, a to su dobavljači svega onog što Vlada naručuje i branitelji, koji su imali slične uvjete za vraćanje mirovina kao i javne službe.

Plaće u javnim službama sve više zaostaju za privatnim sektorom, jer su od 2009. bile zamrznute, potezima Vlade Zorana Milanovića bile su smanjenje, a malo povećanje ostvareno je tek ove godine. Ta razlika u odnosu na 2008. sada iznosi 15,2 posto, tvrdi Mihalinec, što će biti osnovni zahtjev sindikata u pregovorima koji slijede.

>>>Sindikat: Blokirano pet posto državnih službenika i namještenika

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je da ne traže povećanje plaća već "niveliranje u odnosu na ono što su izgubili od 2006.", te je iznijela primjer Rumunjske, gdje su plaće javnim i državnim službenicima nedavno povećane za 20 do 30 posto.

Jadranka Ivezić iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi ustvrdila je da samo traže vraćanje onoga čega su se odrekli i što im  je vlast "otela" uredbama.

Upozorila je da sustav socijalne skrbi, kao i sustav zdravstva, ima problem masovnog iseljavanja ljudi iz struke, tj. medicinskih sestara i njegovatelja. Omjer zaposlenosti u domovima socijalne skrbi u pojedinim domovima iznosi svega 65 posto u odnosnu na minimalne normativne, rekla je Ivezić.

Medicinske sestre vani poštuju, a kod nas ih nazivaju uhljebima

- Medicinske sestre odlaze u susjedne zemlje za tri do 3,5 puta veću plaću. Tamo su cijenjeni kadar, a kod nas medicinske sestre i njegovateljice ulaze u kategoriju koju se popularno naziva ‘uhljebi i paraziti‘, ogorčena je Ivezić.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je da novaca u državi ima, samo je pitanje što su prioriteti. "U državi ima novca jer BDP raste, prihodi se ostvaruju i kupuju se eskadrile i avioni da brane dijelove zemlje u kojima vjerojatno neće biti dovoljno stanovništva. U vrijeme kad nismo imali eskadrile imali smo stanovnike koji su uspješno obranili svaki pedalj zemlje", rekao je.

>>>Sindikat zahtijeva od Božinovića novu policijsku opremu jer je sadašnja ‘sramota države’

Ekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin zaključio da se prioriteti Vlade mogu najočitije vidjeti u slučaju branitelja, jer je prosječna braniteljska mirovine u srpnju bila na razini 87 posto prosječne plaće ili 226 posto prosječne mirovine.

Upozorio je na podatak Europske konfederacije sindikata da plaće u Hrvatskoj najviše zaostaju za razvijenim zemljama EU-a u odnosu na ostale tranzicijske zemlje. Državni zavod za statistiku istodobno pokazuje da plaće u javnim i državnim službama od 2010. zaostaju za plaćama u privredi, dodao je Kroflin.

25. travanj 2024 07:05