Aktualno
StoryEditor

Mikulić: Ne bavimo se temama bitnim za Zagreb i njegove stanovnike

28. Kolovoz 2017.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je u ponedjeljak da će se u četvrtak na sjednici Skupštine naći 23 točke te kao najzanimljivije izdvojio one o razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda te preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, izrazivši žaljenje što teme poput potonje uzimaju primat, a što se Skupština ne bavi temama za poboljšanje kvalitete života građana.

>>>Mikulić: Uvodimo e-glasovanje u Skupštini da se zastupnici ne prepucavaju i ne rade ‘cirkus’

S obzirom da se u medijima spekulira da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi "otarasiti" petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića s kojima trenutačno ima tijesnu većinu i složiti novu, Mikulića su novinari upitali je li moguć takav scenarij, na što je on poručio da to treba pitati njega.

- Oko mišljenja gradonačelnika pitajte njega, kazao je Mikulić.

Upitan hoće li HDZ ostati u koaliciji s Bandićem ako se Bandić otarasi stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića - Neovisni za Hrvatsku i nađe pet drugih zastupnika, rekao je da imaju sporazum te da su u njemu stvari i stavovi koje su potpisali.  "Na hipotetska pitanja teško mi je odgovoriti. Ovog trena je u skupštini većina koja je, imamo potpisan sporazum i ne vidim tu problem za funkcioniranje skupštine", kazao je.

>>>Odbor prihvatio preimenovanje Trga maršala Tita, konačna odluka na Gradskoj skupštini

Mikulić je komentirao i prosvjed inicijative "Antifašizam je moj izbor" zbog preimenovanja Trga maršala Tita organizira koji organiziraju u ponedjeljak u 19 sati na Trgu žrtava fašizma, istaknuvši da je ustavno pravo svakoga da prosvjeduje i putem riječi iskazuje javno svoje mišljenje. "Ne vidim ništa loše u tome. S druge strane Skupština grada je ta koja donosi odluku o preimenovanju pojedinih ulica, trgova i naselja. Ukoliko bude dovoljan broj zastupnika i dovoljan broj digne ruku za tu odluku, onda će ta odluka proći, ukoliko ne bude - neće", poručio je.

Ako prođe odluka o preimenovanju Trga, Grad će financirati promjenu osobnih dokumenata građanima 

Ako zastupnici donesu odluku o preimenovanju Trga, Mikulić je najavio da će Grad financirati promjenu osobnih dokumenata građanima tog područja.

Na sjednici 31. kolovoza naći će se točke o osnivanje novog gradskog ureda - Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju te razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

Mikulić je mišljenja da nije dobro imati na jednom mjestu kulturu, obrazovanje i sport.

- Ja to gledam na način - bez obzira što se broj ureda povećava, ako ćemo to staviti na vagu i tom podjelom dobiti transparentniji, jednostavniji i efikasniji sustav, da zaista one djelatnosti dobiju pozornost kakvu zaslužuju, onda mislim da je dobra stvar da se uredi razdvajaju, kazao je.

>>>Fight club: Trg maršala Tita treba preimenovati u Trg Republike Hrvatske

Upitan hoće li se netko iz HDZ-a prijaviti na čelno mjesto novih ureda, rekao je da je potrebno prvo vidjeti hoće li odluka proći na Skupštini. "Ako prođe, procedura je da se pročelnici biraju javnim natječajem. HDZ u Zagrebu ima 19.000 članova i sigurno ima educirane kadrove da se mogu baviti vođenjem bilo kojeg ureda u Zagrebu", poručio je.

Mikulić kaže da želi vratiti dignitet Skupštini. Ide se, kaže, na modernizaciju Skupštine, a među ostalim, to podrazumijeva i uvođenje elektronskog glasovanja za što se namjerava izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

Očekuje da se napravi iskorak i oko gospodarskih i drugih tema - Imunološkog zavoda, rješenja prometa, otpada, pitanja Sveučilišne bolnice.

Rekao je i da je s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba Martinom Bienenfeld razgovarao o opciji da se turistima otvore vrata Skupštine.

23. svibanj 2024 09:48