24. listopad 2018.

Mikuš Žigman na Lider Investu: Cilj ministarstva je do 2020. udvostručiti privatna ulaganja u razvoj

Cilj ministarstva gospodarstva do 2020. je gotovo udvostručiti privatna ulaganja u razvoj i istraživanje, najavila je Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. u srijedu na završnoj manifestaciji projekta Lider Invest 2018. u zagrebačkom Westinu.

Manifestaciju je otvorio glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović.

- Već treću godinu zaredom Lider prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje u kategorijama velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija. To je priznanje svim do sada nagrađenim poduzetnicima, ali i poticaj ostalima. Suprotno dojmu, poduzetnici u Hrvatskoj, posebno srednji i mali, ulaze u brojne proizvodne investicije. Samo što to ostaje ispod radara. To ovom akcijom i nagradama želimo promijeniti  – izjavio je Šajatović prilikom otvaranja završne manifestacije projekta Lider Invest 2018. gdje će biti nagrađeno deset poduzeća koja su svojim investicijama stvorila uvjete za veće zapošljavanje i pridonijela razvoju proizvodnje i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Izborom najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije Lider Invest, poslovni tjednik Lider želi promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače i investitore.

Da je u pripremi pravilnik kojim će se omogućiti provedba nedavno usvojenog zakona o potpori za istraživačko-razvojne projekte čiji je cilj povećati privatna ulaganja u segment istraživanja i razvoja, područje na kojem Hrvatska dosta nisko kotira uz izdvajanja manja od 1 posto BDP-a, obznanila je Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Naš je cilj do 2020. godine dostići barem 1,4 posto BDP-a privatnih ulaganja u razvoj. Ministarstvo gospodarstva i drugi vladini resori će temeljem analitike podataka na raspolaganju učiniti napore da bi se unaprijedio zakonodavni okvir kojim se potiču investicije i kako bi se omogućilo to ulaganje, kako kroz bespovratna sredstva Europske unije, tako i kroz druge vrste povlastica kako bi se potpomogli sektori gdje postoji najveći potencijal za rast produktivnosti i realan rast gospodarstva na dugi rok - kazala je Mikuš Žigman.