06. srpanj 2017.

Milas Klarić: Prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu napad na neovisnost institucije

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić upozorila je da Vlada, prihvaćanjem Konačnog prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu nije prihvatila ni jednu primjedbu koju je ona podnijela tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga zakona, ocijenivši taj prijedlog napadom na neovisnost institucije.

-Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odnosno Vlada Republike Hrvatske nisu prihvatili niti jednu primjedbu i prijedlog Pravobranitelja za djecu, priopćila je pravobraniteljica nakon što je Vlada u četvrtak izglasala je Konačni prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu.

>>>Sabor podržao prijedlog zakona kojim se štite ‘egzistencijalna prava radnika’

Prijedlog zakona koji je Vlada poslala u Hrvatski sabor u zakonodavnu proceduru pravobraniteljica smatra direktnim napadom na neovisnost institucije.

Navodi pritom da Konačni prijedlog zakona i dalje predviđa odredbu u članku 26. o neprihvaćanju izvješća pravobranitelja kao razlogom za razrješenje pravobranitelja.

-Time se, de jure i de facto, mandat od osam godina, koji za svrhu upravo ima neovisnost institucije pravobranitelja o predviđenom prosječnom četverogodišnjem ciklusu jedne vlade, skraćuje na jednogodišnji mandat,  upozorila je pravobraniteljica.

>>>Vlada uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Osim toga, napominje pravobraniteljica, člankom 27. predviđa se raspisivanje novog natječaja za izbor pravobranitelja za djecu, iako je sadašnju Sabor imenovao na vrijeme od osam godina. To po mišljenju pravobraniteljice iskazuje namjeru Vlade za smjenom čelnika tijela za zaštitu ljudskih prava.

Milas Klarić zaključuje da Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem tim prijedlogom,  suprotno svim europskim standardima,  pokazuje potpuno nepoštivanje neovisne institucije  i pokušaj političkog utjecaja vladajuće stranke na neovisnost institucija u Republici Hrvatskoj.

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o pravobranitelju za djecu, nakon što je Ustavni sud u ožujku postojeći zakon ocijenio nesuglasnim s Ustavom.

>>>Donesen konačni prijedlog zakona o državnim potporama

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je podsjetila kako je Ustavni sud odlukom iz sredine ožujka ove godine ukinuo Zakon o pravobranitelju za djecu uz ocjenu da je u formalnom smislu nesuglasan s Ustavom, jer je donesen običnom većinom nazočnih, a ne traženom većinom svih saborskih zastupnika.

Temeljem te odluke, važeći zakon prestaje važiti  1. kolovoza ove godine pa Vlada u saborsku proceduru šalje novi zakon, koji prema riječima ministrice Murganić, u sadržanoj smislu uređuje institut pravobranitelja vrlo slično kao i ukinuti zakon.