Aktualno
StoryEditor

FOTO: Milena Mičić i Ljiljana Vukšić poduzetnice, a Slavica Grkeš menadžerica godine

24. Svibanj 2017.

Nacionalna udruga žena Krug dodijelila je u srijedu na prigodnoj svečanosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori nagrade hrvatskim poduzetnicama povodom Svjetskog dana poduzetnica. Prema ocjeni Kruga, poduzetnica godine je Milena Mičić, vlasnica pulskog Aquariuma, menadžerica godine Slavica Grkeš, vlasnica dubrovačke turističke agencije Dominium Travel, a poduzetnica godine u socijalnom poduzetništvu je Ljiljana Vukšić, vlasnica zagrebačkog dječjeg vrtića ‘Mali istraživač‘.

- Rodna ravnopravnost u poduzetničkom svijetu i dalje kaska, a žene su u tom svijetu i dalje podzastupljene, unatoč brojnim poticajima razvoju ženskog poduzetništva u naporima da se žene u većoj mjeri priključe u područje biznisa, istraživanja i dalje idu u prilog poražavajućoj činjenici da to područje i dalje uvelike pripada muškoj populaciji, kazala je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK-a te dodala da je ženama koje se odluče zakoračiti u svijet poduzetništva potrebna snažna potpora države, institucija, lokalne samouprave i nevladinih organizacija.

>>> Poticanje žena u poduzetništvu jedan je od ključnih čimbenika koji doprinose gospodarskom rastu

Dodjelu nagrada podržala je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je istaknula da u Hrvatskoj žene čine 52 posto stanovništva, odnosno 50,2 posto aktivnog stanovništva. No da se broj žena koje su vlasnice trgovačkih društava kreće oko 25 posto, dok je broj onih koji su vlasnice obrta oko 30 posto.

- Analize, međutim, pokazuju da u određenoj mjeri unutar Hrvatske postoje regionalne razlike u odnosu na to kojom se brzinom žene odlučuju za poduzetništvo. Podaci, recimo, pokazuju da se poduzetništvom u Istri bavi više žena nego u istočnoj Hrvatskoj, a najviše poduzetnica zastupljeno je u djelatnostima trgovine i usluga. Postoji, međutim, prostor za snažniju ulogu žena u poduzetništvu, poručila je Dalić.

Od 329 projekata koji su trenutno u provedbi iz Programa konkurentnost i kohezija, a koji je u nadležnosti njezina ministarstva, poduzetnica koje koriste te programe ima otprilike 20 posto, naglasila je.

- Korištenje kreativnosti, stručnosti, znanja i vještina žena u poduzetništvu način je savladanja problema koje pokazuju statistike, a ujedno predstavlja i jedini siguran put osiguravanja onoga što svi želimo i za što se svi zalažemo, a to je jednakost spolova muškarca i žena u društvu, jednakost šansi, jednakost dohotka i općenito brisanje bilo kakvih rodnih razlika, kazala je Dalić.

Najavila je i kako će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava do kraja ove godine pripremiti program usmjeren upravo na nezaposlene žene i na poticanje njihovog zapošljavanja.

- Očekujem da se i pomoću tog mehanizma već od 2018. godine pomogne nezaposlenim ženama ne samo da nađu posao već i da zakorače u svijet poduzetništva, rekla je Dalić, koja smatra da aktualna Vlada aktivno potiče žensko poduzetništvo.

>>> Velika i vrijedna skupina žena starijih od 50 godina izlazi iz sjene: Predstavljena udruga Žene 50+

Izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak naglasila je da se sve više žena uključuje u poduzetničke vode, no i ona smatra da i dalje ima mnogo potencijala za uključivanje žena u poduzetništvo.

Hrvatska gospodarska komora već dugi niz godina podupire razvoj ženskog poduzetništva organizirajući brojne konferencije, edukacije i savjetovanja, a Gordana Restović, predsjednica udruge Krug, nada se da ovom dodjelom šalju poruka i drugim ženama te ih potiču na poduzetničke pothvate i da će se učiniti još mnogo više za poduzetništvo u Hrvatskoj.

Četrnaesta dodjela nagrada održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

26. travanj 2024 03:35