Aktualno
StoryEditor

Miletić: Novim tehnologijama u Puli smo postigli značajne uštede i poduzetnicima omogućili lagodnije poslovanje

24. Studeni 2016.

- Vrijeme je da se u našoj zemlji promijene odnosi centralne i regionalne zajednice. Vjerujem da bi tako mogli potaknuti veći gospodarski rast Hrvatske, rekao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule, na konferenciji 48 sati - 8. susret gradonačelnika i poduzetnika i najavio temu Pule kao primjera dobre prakse.

Gradonačelnik Miletić istaknuo je da je Pula lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad te svoju tvrdnju potkrijepio brojnim promjenama koje su nastupile od 2008. godine kada je uvedeno cjelovito elektroničko poslovanje Gradske uprave do danas.

- Postigli smo značajne uštede i omogućujemo građanima i poduzetnicima lagodnije poslovanje od e-računa, e-uplatnica, e-potpisa pa do usluga kao što je e-vrtić koji omogućuje brži proces upisa i doprinio je tome da nema više lista čekanja.

Sjednice Gradskog vijeća bez papira, na primjer, omogućile su uštede od 2000 do 5000 kuna po sjednici.

Ovakvim načinom poslovanja sve je transparentno i vidljivo na internetu, gradska administracija je bitno smanjena, a prisutne su i znatne uštede. Sjednice Gradskog vijeća bez papira, na primjer, omogućile su uštede od 2000 do 5000 kuna po sjednici.

- Kako bi se pokrenulo e-poslovanje postojala je velika politička volja i jedino uz nju bilo je moguće implementirati takav tip poslovanja, naglasio je gradonačelnik Pule koji je predstavio i e-konzultacije i internetsku stranicu Pulaodlucuje.org. Ovom prilikom predstavio je i podatke vezane uz gospodarski uspjeh, a jedan od njih jest da u Puli ima 67 poduzetnika na 1000 radno sposobnih stanovnika.

Digitalne tehnologije kao vodilje

Daniel Michel iz tvrtke T-Systems Germany govoreći o digitalnim tehnologijama kao vodiljama ka pametnim gradovima istaknuo je da one omogućuju lakšu komunikaciju, bolje praćenje svega što se u gradu događa, veću povezivost i harmonizaciju podataka što se odražava značajnim uštedama i većom učinkovitosti.

- Za početak, treba se zapitati što smatrate pametnim gradom, što to znači za vas. Jednom kad se to definira i odrede se područja na kojima se želi raditi, dolaze razne inovativne ideje koje s novim tehnologijama nije problem provesti u djelo, kazao je Michel.

Digitalne tehnologije pružaju bolji uvid u silne podatke koji su se i dosad negdje skupljali, ali bilo je teže doći do njih.

- Jednom kada počnete dobivati ciljane podatke, kao administrator možete bolje vidjeti što se događa u vašem gradu, gdje su problemi, gdje se previše troši, pojasnio je Michel te na primjeru parkirališnog sustava rastumačio kako se već i u tom malom segmentu funkcioniranja grada može stvoriti „smart city“.

Električna vozila u praksi

- Renault uvijek proučava stanje prije ulaska na tržište električnim automobilima i uvidjeli smo da imate velike šanse, tim više što Hrvatska ima visok faktor emisije CO2 iz prometa i drugih industrija - kazao je Željko Purger iz Renaulta naglasivši da zbog prometa u Europi i Hrvatskoj umire više ljudi nego u prometu. Na njegovoj prezentaciji praktične upotrebe električnog vozila u državnim i gradskim službama, predstavnici gradova mogli su čuti sve benefite o korištenju takvih vozila na primjeru javnog poduzeća Slovenske šume - tihi su, brzo se pune, efikasni, a uz sve to isplativi, pogotovo ako se odlučite za Renaultova električna vozila.

- Na Krku smo sa T-HT-om već postavili 20 priključaka za punjenje električnih vozila, a u jednom trenutku je njih 12 istodobno bilo u funkciji - kazao je Purger dodavši kako je u kolovozu Renault nadogradio sve punionice u Hrvatskoj i da su danas sve na razini najnovijih tehnologija punjenja.

20. travanj 2024 11:52