Korona i biznis
31. siječanj 2018.

Miletić: Uljanik je othranio radnike, školovao djecu, značajan je za gospodarstvo cijele Hrvatske

Jamstvo koje je dala hrvatska Vlada, a odobrila Europska unija, nije novac već garancija bankama za zaduženje Uljanika, koji u roku od šest mjeseci treba sa strateškim partnerom proći restrukturiranje, poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić govoreći o aktualnom stanju u pulskom brodogradilištu na sjednici gradskoga vijeća održanoj u utorak navečer u Puli.

>>> Uljanik plovidbi odobreno državno jamstvo

Istaknuvši potporu vlade premijera Andreja Plenkovića i ministrice Martinu Dalić u rješavanju ovog problema, Miletić je najavio skorašnju tematsku sjednicu Gradskog vijeća o planovima restrukturiranja Uljanika.

"Najveće pulsko i istarsko poduzeće s pravom je izazvalo u posljednje vrijeme veliku zabrinutost jer  je značajno za gospodarstvo, ne samo Pule i Istre, već cijele Hrvatske",  kazao je Miletić dodavši kako je Pula svoj razvoj doživjela upravo zbog Uljanika, koji je, kako je rekao "othranio radnike, školovao djecu i izgradio zgrade i razne društvene objekte".

Podsjetivši kako prilikom pristupanja Hrvatske EU-u, jedino Uljanik nije saniran državnim novcem, Miletić je istaknuo kako "nelikvidnost nije od jučer, brodogradnja u Europi radi otežano dugi niz godina jer nije konkurentna na svjetskom tržištu, pogotovo Kini i Koreji".  Međutim, on vjeruje da Uljanik može raditi održivo i graditi sofisticirane brodove.

>>> Grbin upozorio na ‘deadline’ za ozbiljno restrukturiranje Uljanika

Na pitanje vijećnice Živog zida Gordane Čakić tko će predstavljati Grad Pulu na skorašnjoj Skupštini Uljanika, te je li Ivan Jakovčić u sukobu interesa jer ga se povezuje s Dankom Končarom čija se tvrtka spominje kao strateški partner Uljanika, Miletić je odgovorio da gradonačelnik predstavlja Grad, koji ima svega 0,3 posto vlasništva u Uljaniku pa je "minoran" u donošenju odluka, te da je Jakovčić omogućio predstavnicima Grada i Županije te Uljanika razgovore u Bruxellesu s predstavnicima Europske komisije.

"Apeliram na odgovornost svih, od radnika, uprave Uljanika, Grada i Županije, pa do Vlade i Europske unije da se pomogne naći strateški partner koji će uložiti velika sredstva kako bi se Uljanik restrukturirao i nastavio s radom te spasilo brodogradilište, radnici i kooperanti. Neću dozvoliti politiziranje ove teme, svima treba biti isti cilj, a to je spas Uljanika", zaključio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.