29. rujan 2018.

Miletić: Za dva tjedna Uljanik će trebati plaće za rujan, a iz Vlade nema nikakvih prijedloga

Situacija u pulskom brodogradilištu Uljanik, koje od 2013. godine pod svojom kapom ima i riječki 3. maj, ovog je ljeta opteretilo lokalnu i nacionalnu politiku. Nagomilani gubici doveli su Uljanik do samog ruba stečaja i još nije jasno na koji bi način mogao biti spašen. A ta neizvjesnost prenosi se i na političke odnose. IDS je dospio na udar kritika da je odgovoran za moguću propast Uljanika, a njegovi potencijalni partneri iz stranke Pametno, s kojima su planirali u zajedničkoj koaliciji s GLAS-om istupiti na parlamentarnim izborima, napustili su ih. S gradonačelnikom Pule i predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem razgovarali smo o problemima brodogradnje u Istri i političkoj strci koju su izazvali.

Kako komentirate optužbe da je IDS odgovoran za aktualnu situaciju u Uljaniku?

Kao odvlačenje pažnje s aktera koji su zaista doprinijeli ovoj situaciji u Uljaniku i onih koji sada mogu nešto konkretno i učiniti da pomognu Uljaniku. IDS nikad nije imao veze s poslovanjem Uljanika, kao što nema nikakve veze s aktualnom situacijom u Uljaniku i to svi znaju, međutim to se događa u gradu u kojem sam ja gradonačelnik, u našem dvorištu i mnogi su brže-bolje tešku situaciju u brodogradilištu iskoristili kako bi uvukli IDS u cijelu priču. U jednom trenutku shvatite da činjenice više ništa ne znače nego da cijelo vrijeme odgovarate na konstrukcije ili što je još gore, potpune izmišljotine.

>>>Uljanik Plovidba refinancirala kredit za nabavku dva tankera

Ljudi su zbunjeni i teško im je razlučiti što je istina. Zlonamjerni rat poluinformacijama nikako ne ide u prilog razumijevanju cijele situacije i u konačnici, najviše šteti samom Uljaniku, ali, vjerujte, to one koji se bave takvim stvarima uopće nije briga. Njih ne zanimaju niti Uljanik niti radnici. Što se tiče uloge lokalne samouprave, jedina istina je da je lokalna samouprava pomagala Uljaniku kada je mogla, prije svega kroz prebijanje dugova. Grad Pula u više navrata prebio je dugovanja u iznosu od 65 milijuna kuna i time osigurao nastavak proizvodnje u Uljaniku. To što je Pula napravila za Uljanik, nije napravio niti jedan grad u Hrvatskoj za svoje brodogradilište.

Radnici tvrde da je Gianni Rossanda član IDS-a i da je tu političku činjenicu iskoristio za uspon do pozicije predsjednika uprave. Je li to istina?

Evo, to je odličan primjer neistina ili lažnih vijesti o kojima sam govorio. To jednostavno nije istina. Gianni Rossanda nije, niti je ikad bio član IDS-a. Isto vrijedi i za sve ostale članove Uprave i Nadzornog odbora Uljanika.

Mislite li da Rossanda na poziciji predsjednika uprave treba sudjelovati u procesu spašavanja Uljanika?

To je pitanje za vlasnika Uljanika, mi nemamo nikakve mehanizme da utječemo na takve odluke. Najveći pojedinačni vlasnik Uljanika je država i to trebate pitati njih. Država je mogla u bilo kojem trenutku smijeniti ne samo Rossandu, već kompletno vodstvo brodogradilišta ako nije bila zadovoljna njihovim radom.

Što je IDS poduzeo da spasi Uljanik od stečaja? Što će još poduzeti?

U rujnu 2017. dobili smo prve informacije o problemima u brodogradilištu i ekspresno smo o tome informirali sve odgovorne institucije, uključujući Vladu. Grad Pula i Istarska županija su, dakle, prije godinu upozorili sve nadležne institucije da problem Uljanika treba početi odmah rješavati. Od tada do danas prošlo je godinu dana, a država nije poduzela gotovo ništa! Tek kad su radnici izašli na ulicu čuli smo da će Vlada početi razmišljati o planu za Uljanik.

>>>Miletić: Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj ovisi o Vladi

Vlada je svojim ignoriranjem i tromošću otjerala radnike u štrajk, nakon čega je brodogradilište izgubilo dodatnih 25 milijuna kuna i dogovorene poslove. Mi na žalost nemamo baš nikakve ekonomske mehanizme kojima bi mogli pomoći Uljaniku, osim konstantnog pritiska na one koji to mogu, dakle na Europsku uniju i na Vladu. Hrvatska je izuzetno centralizirana država i to je još jedna posljedica takvog lošeg modela upravljanja zemljom. Rekao bih da se centralizacija na ovom primjeru obila državi o glavu. Decentralizacijom bi država mogla distribuirati odgovornost na jedinice lokalne samouprave, čak i u ovakvim situacijama. Možda sad shvate o čemu govorimo kad inzistiramo na decentralizaciji zemlje!

Kako ćete se postaviti ako doista nastupi stečaj?

To nije opcija o kojoj razmišljamo. Za nas je jedino prihvatljivo rješenje za Uljanik ono kojim će se zadržati brodogradnja u Puli. Izuzetno je nekorektno što se problemom Uljanika Vlada bavi tek posljednja dva mjeseca iako je s cijelom situacijom upoznata preko godinu dana! Osim toga, država je najveći pojedinačni suvlasnik brodogradilišta i jednostavno ne želim vjerovati da se Vlada spremna s takvom lakoćom odreći svog kapitala koji ima Uljanik, a pri tom ne mislim samo na gospodarski kapital nego i na onaj socijalni.

Ima li Uljanik ikakvu šansu da preživi mogući stečaj?

Siguran sam da Uljanik ima svoje mjesto na tržištu i da može opet uspješno poslovati, ali neke se stvari moraju iz temelja mijenjati. Prije svega, sam Uljanik se mora znati puno brže i kvalitetnije prilagođavati tržištu. S druge strane, država mora početi tretirati brodogradnju kao jednu od ključnih industrijskih grana te osigurati sustav kojim ćemo iskoristiti svoje prednosti.

>>>Prvi komentari EK o Uljaniku: Udio države prevelik, financijska sposobnost partnera upitna

Na primjer, Vladi smo predložili osnivanje jamstvenog fonda, odnosno financijsku instituciju koja bi osigurala jamstva za financiranje izgradnje broda odnosno financijski pratila gradnju od ugovaranja do primopredaje. Imamo primjere Nizozemske, Italije, Francuske koje imaju uspješnu brodogradnju upravo zahvaljujući sustavu koje je osmislila država. Takav ozbiljan i odgovoran pristup države je ono što nedostaje Uljaniku da bio konkurentan na globalnom tržištu.

Je li vam premijer Andrej Plenković, prilikom zasjedanja Vlade u Istri, dao ikakve garancije da Uljanik neće doživjeti propast?

Ne, nikakve. Od premijera sam očekivao odgovor na dva ključna pitanja: kako i na koji način namjerava isplatiti plaću radnicima Uljanika za rujan i koja je budućnost brodogradnje. Kao što znamo, konkretnih odgovora nije bilo. Na Uljaniku se pokazao sav nemar, sva nespremnost ove Vlade. Unutar Vlade ne postoji jedna, zajednička, koordinirana politika prema brodogradnji - dva ministra govore da Hrvatska želi očuvati brodogradnju, a dva da se želi riješiti brodogradilišta. O čemu onda dalje da pričamo? Vlada nije u stanju definirati svoj stav prema ključnim gospodarskim granama. Za dva tjedna će radnicima trebati isplatiti plaće za rujan i što će onda biti? Nitko ništa ne govori, neizvjesnost za radnike je ogromna, a Vlada ne dolazi ni sa kakvim prijedlogom.

Kako komentirate tumačenja da je efikasnije radnicima Uljanika dati plaću do mirovine da ne rade, nego spašavati Uljanik?

Takve tvrdnje su u najmanju ruku nepoštene. Uljanik je samo u zadnjih 10 godina uplatio gotovo 2 milijarde kuna poreza državi, a samo u prošloj godini 225 milijuna kuna. Jedino Uljanik od svih brodogradilišta u Hrvatskoj nije do sada bio saniran od strane države. Sanirani su Brodosplit, Petrokemija, svaki dan se spašava neka tvrtka od strateškog interesa. Osim toga, Istra godišnje u državni proračun uplati gotovo 1 milijardu kuna viška. I onda svi skupa moramo slušati uvredljive izjave i komentare o štetočinama u Uljaniku. To je nešto što vrijeđa sve radnike Uljanika, i ne samo njih, nego vrijeđa i sve ljude u Istri!

Đino Šverko dao je ostavku u Nadzornom odboru Uljanika zbog plana restrukturiranja, a koji Europa nije ni prihvatila. Što Europa želi, što želi IDS i gdje je sukob?

Ne znam o kakvom sukobu pričate. On niti teoretski ne može postojati jer IDS, na žalost, u ovoj priči nije nikakav faktor. Europska komisija je dala svoje mišljenje na plan restrukturiranja, sad je na potezu država, a mi kao lokalna samouprava uključit ćemo se tamo gdje možemo, uz konzultacije i dogovor s radnicima i sindikatima.

Je li IDS-u prihvatljivo rješenje u kojem bi se dio prostora Uljanika prenamijenio za marinu, tj. za marinu i hotele? Zašto?

Kad govorimo o budućnosti Uljanika, naš je primarni cilj očuvanje brodograđevne djelatnosti. Hrvatskoj je potrebna proizvodnja poput brodogradnje, koja je, podsjećam pretežito izvozno orijentirana i zapošljava veliki broj ljudi. Ono što želim posebno istaknuti jest da Istarska županija i Grad Pula neće nikada mijenjati prostorni plan obuhvata Uljanik koji bi na bilo koji način naštetio Uljaniku kao brodogradilištu i radnicima brodogradilišta. A, s obzirom na brojne špekulacije na tu temu, naglašavam još jednom da u svim prostornim planovima izričito stoji da je na području Uljanika predviđena isključivo brodograđevna djelatnost.

>>>Tinta mi se proli: Sindikati pisali Vladi, Uljanik Grupi, Kermas energiji…

Ne smijemo zaboraviti da je područje Uljanika pomorsko dobro i da je država ta koja dodjeljuje koncesiju. Država je brodogradilištu Uljanik dodijelila koncesiju radi brodograđevne djelatnosti i svaka prenamjena bi podrazumijevala cijeli niz aktivnosti: prilagodbu prostornog plana i javnog natječaja za koncesiju, odobrenje skupština dioničara, a prije svega odobrenje Europske komisije. Ako do toga uopće dođe, jedino na čemu će IDS inzistirati jest da se poštuje volja radnika Uljanika.

IDS-u se prigovara i što je njegov bivši predsjednik Ivan Jakovčić donedavno bio u nadzornom odboru finske tvrtke Danka Končara. Štoviše, Pametno je prekinulo suradnju s IDS-om zbog toga. Koliko je Jakovčić, sa strane IDS-a, uključen u spašavanje Uljanika?

Ivan Jakovčić nije ni na koji način uključen u naše aktivnosti vezane uz  Uljanik. Njegova pozicija u nadzornom odboru Končareve tvrtke otvorila je prostor za brojne konstrukcije i koliko god one neutemeljene bile, prostora za špekuliranje je bilo mnogo. On je istupio iz tog odbora, neće biti kandidat na europskim izborima i za nas je to gotova priča. Što se tiče suradnje GLAS-a i IDS-a i stranke Pametno, ona nije formalizirana iz niza razloga, od kojih je ključno bilo odbijanje te stranke da Istru prihvati kao zasebnu regiju.

Intervju je izvorno objavljen 24. rujna


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]