Aktualno
StoryEditor

Milijardu dolara za građevinsko zemljište - priča o najskupljoj nekretnini na svijetu

14. Kolovoz 2018.

 

Na brdu s pogledom na Los Angeles i Bel-Air leži zemljište veličine 157 hektora, smješteno na ljupko nazvano lokaciji Vinograd (Vineyard, neki ga zovu i Mountain), spremno za gradnju i vrijedno ravno milijardu dolara.

Riječ je o vrhunskom komadu zemljišta s vrhunskim pogledom i vrhunskom cijenom, a oko kojeg se vrte razne parnice oko samog vlasništva, kako piše Guardian. Ovo je zemljište u prošlosti povezivano i s iranskim šahom, i s Brad Pittom, i nasljednicima osnivača Herbalife, ali prva lopata još nije zabodena u zemlju.

Brdo na Beverly Hillsu

Zemljište je formalno smješteno u Beverly Hillsu, na poštanom broju 90210, na 10 je minuta od Rodeo Drivea, a pruža pogled na sve strane svijeta, pa se vidi i Tihi ocean, ako je dan s dobrom vidljivošću. Zemljište je zaravan na vrhu brdašca i dolazi s dozvolom za gradnju više zgrada sa sve skupa 140.000 kvadratnih metara, kako je pisao New York Times.

S cijenom od milijardu dolara bila bi to najskuplja parcela u SAD-u, možda i na svijetu, a na prodaju je ponuđena krajem srpnja preko preprodavača koji se bavi najskupljim od najskupljih nekretnina, Aarona Kirmana. Interesenti se pitaju tko je uopće vlasnik zemljišta, je li taj netko uopće ozbiljan prodavač, a, ako jest, koja mu je motivacija za prodaju. Parcela međutim ima svoj sajt - ovdje - kojeg vodi Kirman.

Priključci su tu, čeka se mješalicu s betonom

CBS je objavio video snimku Vinograda iz zraka, a piše kako je zemljište podijeljeno na 17 parcela spremnih za gradnju, s priključcima za vodu, kanalizaciju i ostalo. Osim što bi potencijalni kupac trebao platiti ovu ogromnu sumu samo za parcelu, tu je i pitanje same gradnje što bi koštalo dodatnih 4 milijardi dolara, kako je izračunao Bloomberg.

Osim što nije baš najjasnije tko je vlasnik nekretnine, još je manje jasno tko kome duguje milijune dolara potrošene na pripremanje ovog brdašca za prodaju. Parnica neće tako brzo završiti jer je saslušanje na stečajnom sudu zakazana tek za svibanj iduće godine.

Ovakva zemljišta koštaju inače do 100 milijuna dolara, kako je Guardianu rekao vodeći agent za nekretnine iz Los Angelesa, pa neki misle da je ovdje samo riječ o predstavi za javnost, a treći da je riječ ipak o ozbiljnoj ponudi s napuhanom cijenom kako bi se pokazalo koliko je tržište spremno podnijeti.

Od šahove sestre do žene osnivača Herbalifea

Kroz povijest su na Vinogradu htjeli graditi razni ljudi. 1970.-ih vlasnica je bila Shams Pahlavi, sestra iranskog šaha koja je htjela napraviti nešto nalik njenoj Bisernoj palači kod Teherana, no došla je Islamska revolucija pa su Molotovljevi kokteli revolucionara zaustavili bagere građevinara.

Sljedeći vlasnik zemljišta bio je filmski i televizijski mogl Merv Griffin, koji je zaglavio s pitanjima oko dozvola pa je radije  kupio hotel Beverly Hilton.

Nakon njega je slijedio Mark Hughes, osnivač Herbalifea, koji je kupio Vinograd od Griffina za ne toliko suludu cifru od 8,5 milijuna dolara i htio ondje napraviti vilu u mediteranskom stilu, što je jako željela njegova treća žena, no izgubio je interes za Vinogradom u vrijeme kad je izgubio interes za trećom ženom i produžio do četvrte žene.

Brad Pitt i Tom Cruise u nemogućoj misiji

Kad je Hughes umro krenule su svađe i tužbe oko vlasništva, a pojavili su se i razni potencijalni kupci poput Brada Pitta i Toma Cruisea. Hughesova treća žena u to je vrijeme ušla je u partnerstvo s Chipom Dickensom, biznismenom iz Atlante, a on se udružio s Victorinom Novalom, Kubancem i bivšim zatvorenikom kako bi projekt proveli u djelo.

Nominalno, nekretnina je sad u posjedu obitelji Noval i njihove kompanije Secured Capital Partners, no nije baš sigurno da se oni mogu upisati kao vlasnici nekretnine jer obitelj Hughes ulaže žalbe na svakom pravnom koraku.

Ponuda za prodaju ove nekretnine mogla bi također biti nekakva pravna strategija, neke od zainteresiranih strana, kako ocjenjuje Guardian koji ni do kog od ovih "Gruntovčana" nije uspio doći.

19. travanj 2024 07:33