Aktualno
StoryEditor

Milijun dolara učiteljici koja je seljane u Quebecu izvukla iz teške depresije

23. Ožujak 2017.

Maggie MacDonnell radi kao učiteljica u udaljenom inuitskom selu u Quebecu. Riječ je o mjestašcu na samom rubu arktičkog kruga čiji stanovnici pate od teške depresije, što je ova učiteljica svojim upornim radom promijenila i osvojila prestižnu Učiteljsku nagradu u Dubaiju vrijednu čak milijun dolara!

MacDonnell je bila jedna od 10 finalista ovog natjecanja, u kojem su sudjelovali učitelji iz  179 zemalja diljem svijeta.

Selo Salluit u kojemu radi kao učiteljica u školi ima visoku stopu samoubojstva, pa je savjesna učiteljica odlučila nešto poduzeti. U biografiji koju je priložila natjecanju, opisala je kako si je, od njezinog dolaska u selo, čak 10 stanovnika oduzelo živote.

https://www.youtube.com/watch?v=mh3gPBmauZg

- Dolazila sam u učionicu, gledala prazno mjesto u klupi. U prostoriji je vladao muk, posvjedočila je o problemu MacDonnell koja je napravila poseban program edukacije namijenjen prije svega mladim djevojkama. Naime, u tom selu česti su slučajevi tinejdžerskih trudnoća, a visoka je stopa rodnog nasilja.

>>>Ovih 7 činjenica o svijetu koje ste učili u osnovnoj školi više ne drže vodu

Većina učitelja odustane od posla u takvim sredinama, ali ona se nije željela predati. Upornim radom promijenila je opće raspoloženje u toj izoliranoj zajednici zbog čega je u konačnici i nagrađena.

Čestitao joj je i sam kanadski premijer Justin Trudeau, a učiteljica koja je ujedno postala i privremena skrbnica jednom djetetu, nagradu je primila na svečanosti u Dubaiju.

Prošle godine ovu je nagradu dobila učiteljica iz Palestine, Hanan al-Hroub, koja je uz pomoć igre i igračaka osmislila način kako da bitno smanji razinu nasilja među djecom iz područja Gaze.

20. travanj 2024 13:09