Aktualno
StoryEditor

‘Milijunske uštede, efikasnija uprava‘: U sektoru poljoprivrede ostat će dvije od šest agencija

09. Studeni 2018.

Vlada je sa sjednice u petak u saborsku proceduru uputila izmjene paketa od 14 zakona iz domene Ministarstva poljoprivrede koji se, među ostalim, odnose na smanjenje broja agencija i zavoda, a prema kojima će to ministarstvo imati dvije od prvotnih šest agencija.

Prijedlozi izmjena zakona upućuju se u Sabor sukladno Vladinom zaključku iz kolovoza o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te sukladno prijedlogu Zakona o državnom inspektoratu koji je u pripremi za drugo saborsko čitanje, a kojim Državni inspektorat preuzima poslove koje trenutačno obavljaju inspekcije različitih ministarstava, u ovom slučaju Ministarstva poljoprivrede.

Radi se, među ostalim, o izmjenama Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi, potom izmjena zakona o akvakulturi, o drvenastim kulturama kratkih ophodnji, o zaštiti biljnih sorti, o održivoj uporabi pesticida....

>>> Agencijske agonije: Pripajanje AOLP-a ministarstvu dovelo bi Butkovića u sukob interesa

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objašnjava da će temeljem tih izmjena zakona njegovo ministarstvo imati samo dvije agencije, u odnosu na prvotnih šest - Agenciju za plaćanje u poljoprivredi te Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu koja će svoje sjedište imati u Osijeku.

"Osim milijunskih ušteda, nadam se, imat ćemo i bolju, efikasniju upravu, što mislim da je najbitnije za poljoprivrednike", rekao je Tolušić.

Isto očekuje i u pogledu Državnog inspektorata koji će preuzeti poslove poljoprivredne, šumarske, lovne, veterinarske i fitosanitarne inspekcije.

20. travanj 2024 10:17