Aktualno
StoryEditor

Miljenić i Grmoja: Posao medija je otkrivanje afera, pripazite s hibridnim ratom

28. Studeni 2017.

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić poručio je u utorak da nije dobro da se svako otkrivanje afere i prozivanje nekoga zato što je možda nešto loše napravio, "proglašava nekim ratom, hibridnim ili nehibridnim".

"Posao medija je da otkrivaju afere, to ne doživljavam kao rat bilo koje vrste. Ako postoji nekakav hibridni ili bilo kakav rat, očekujem od državnih tijela koju su za to zadužene da se očituju i poduzmu mjere. Mi cijelo vrijeme kao društvo upadamo u te nekakve teorije zavjere, što je krivi pristup", rekao je Miljenić novinarima u Saboru.

>>>Plenković: Hrvatska je izložena hibridnom medijskom djelovanju

"Da budem iskren, ja ni ne znam što je hibridno ratovanje, znam za hibridne kukuruze koji su prije postojali," kazao je.

Navodi o Šeksu i ‘antipedofilske mjere‘

Komentirao je i medijske navode o povezanosti Vladimira Šeksa s jugoslavenskim tajnim službama, kazavši da ne cijeni previše teoretičare zavjere koji postavljaju pitanje zašto sada i zašto Šeks.

“Izašli su podaci prema kojima je čovjek koji je bio u vrhu hrvatske Vlade surađivao s Udbom. Je li to autentično, ne znam, ali je dobro da takve stvari izlaze i da se za svakog u ovoj zemlji zna što je radio. Bilo bi dobro da je to izašlo i prije, jer nije dobro da vam neki ljudi koji su surađivali sole pamet i progone druge. Sve što postoji o bilo kome treba izaći van", poručio je.

Osvrnuo se i na tzv. "antipedofilske mjere" koje je HDZ pustio u saborsku proceduru, pozdravivši predložene izmjene Kaznenog zakona, ali uz napomenu da je provedba zakona najvažnija.

"Naravno da je svako senzibiliziranje i popravljanje normi dobro došlo. Međutim, hrvatski problem nisu norme, nego provedba. Više bih cijenio inicijativu iz HDZ-a da su dali više novaca kroz proračun za psihosocijalni tretman tih počinitelja, za policiju, DORH i sudove da mogu to otkrivati i progoniti,” istaknuo je Miljenić.

>>>Lovrinović traži odgovore: Zašto je SOA ‘potpuno zakazala’ u slučaju Agrokor

“U ovoj zemlji živimo u iluziji da ćemo podizanjem kazni nešto postići, ali do rezultata se dolazi brzim, učinkovitim otkrivanjem počinitelja i propisivanjem odgovarajuće kazne", poručio je.

Zapitao je zašto s izmjenama zakona nije išlo Ministarstvo pravosuđa. “Nije mi jasno zašto HDZ ide protiv svog ministra i zašto se ne usklađuju. U Saboru smo prije mjesec dana raspravljali o izmjenama Kaznenog zakona i to je bila prava prilika da kolegice predlože to što je trebalo pa smo već sad mogli imati izmijenjene odredbe ili da se dogovore sa svojim ministrom pa da ide odgovarajuća primjena”, kazao je Miljenić.

Vladajuće je pozvao da osiguraju više novca za prevenciju jer se u proračunu ne predlaže novac za ove izmjene. "Što će to biti? Prazno slovo na papiru. Idemo dati novac pa se onda mjere koje i sada postoje mogu provoditi i djeca će biti zaštićenija”, zaključio je SDP-ov zastupnik Miljenić.

Grmoja: Nije dobro svaku kritiku vlasti proglašavati hibridnim ratom

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja u utorak je u Saboru poručio kako nije dobro da se svaka kritika vlasti proglašava "nekakvim hibridnim ratom".

“Sigurno je da određene zemlje i sile imaju nekakve svoje interese na području Hrvatske, ali premijer bi trebao reći s kim je to Hrvatska u hibridnom ratu, tko su suradnici koji vode rat protiv Hrvatske, jesmo li to svi mi koji na neki način kritiziramo poteze vladajućih”, zapitao je Grmoja.

>>>Božinović: Informacijski rat postoji otkad postoji konkurencija između država, sustava i politika

U tom smjeru idu premijer Andrej Plenković  i njegov PR, jer svi koji pokušavaju kritizirati i nešto upozoravati okarakterizirani su da vode "nekakav hibridni rat protiv Hrvatske", dodao je.

"Sve što radim u svom političkom djelovanju radim upravo u korist Hrvatske kako bi bila uređenija i pravednija država", poručio je Mostovac.

Šeks je problem Plenkovića i HDZ-a

Nije htio komentirati slučaj Vladimira Šeksa, rekavši tek kako je činjenica je da on bio operativna veza bivše Službe državne sigurnosti.

"On je sada problem Plenkovića i HDZ-a i neka ga oni komentiraju. Ja sam svjestan da oni sad pokušavaju to umanjiti. Bio je čak i komentar u novinama da je ovo što je Šeks napravio ‘kamilica‘ prema Josipu Perkoviću. Znači, poruka je da Šeks nije bio veliki nego mali udbaš", ironizirao je Grmoja.

>>>Grmoja objavio dokumente: Todorić je Rohatinskog ‘držao u šaci’

Ustvrdio je kako je poznato da je čovjek koji je na čelu Državnog arhiva recenzent njegove knjige, pa smatra kako je očito on Šeksu dojavio podatke koji su dosjei u Državnom arhivu pregledavani, što, ističe, nikako nije u redu.

Komentirao je i spornu prodaju Vupika i ratnu štetu koju je za njega Ivica Todorić naplatio, rekavši da neće podnijeti kaznenu prijavu jer su ih do sada puno podnijeli.

“Kolega Josip Borić zove me CSI Metković. Ja bih mu poručio da možda jesmo CSI, ali nismo UDB-a. I nismo CSI Metković nego CSI Hrvatska jer nas ima svugdje. Učinit ćemo sve da ovaj kriminal koji oni žele zataškati i gurnuti pod tepih izađe na svjetlo, isto kao što smo učinili s arhivima”, poručio je Grmoja.

25. travanj 2024 09:14