Aktualno
StoryEditor

Mini mljekarama i mini uljarama osigurano 150 milijuna kuna potpora

28. Svibanj 2018.

Proizvođači mlijeka i ulja zainteresirani za ulaganja u mini mljekare ili mini uljare mogu se prijaviti na natječaj za mjere iz Programa ruralnog razvoja, a za ta je dva natječaja na raspolaganju ukupno 150 milijuna kuna, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

>>>Tolušić: Omotnica EU za poljoprivredu će se smanjiti, ali očekujem da će Hrvatska dobro proći

Kako se navodi u priopćenju, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu operacija 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" - objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka te 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" - objekti za proizvodnju ulja.

Svrha tih natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po svakom natječaju - mini mljekare i uljare - iznosi 75 milijun kuna.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe da su raspisani natječaji kojim proizvođači mlijeka i ulja mogu unaprijediti svoje poslovanje koristeći Program ruralnog razvoja RH.

>>>Kreću prijave za 132,6 milijuna kuna potpora mladim poljoprivrednicima

"Po prvi put imamo ciljani natječaj samo za male mljekare koji će imati važnu ulogu u povećanju dodane vrijednosti svake litre lokalno proizvedenog mlijeka. Jednaka situacija je i s uljarama jer bez blizine uljara nema kvalitetnog maslinovog ulja na koje smo toliko ponosni. Ukupno je na raspolaganju 150 milijuna kuna za ova dva natječaja i, sudeći po interesu, očekujem da će Agencija zaprimiti i više prijava nego što je novca na raspolaganju, jer smo detektirali da nam ova dva segmenta proizvodnje imaju veliki potencijal, ali premalo izvora financiranja", ističe u priopćenju Tolušić, pozivajući zainteresirane da prijave projekte te da su procedure kraće i s puno manje papira.

>>>Predsjednica u Gudovcu: Poljoprivredna proizvodnja prepolovljena zbog loše agrarne politike

Vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznosi od 15 tisuća do milijun eura, a za mini uljare od 15 tisuća do 400 tisuća eura. U oba slučaja intenzitet potpore po projektu iznosi 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

17. travanj 2024 00:01