Aktualno
StoryEditor

Mini: Opet malo zatezanje bora i - čista petica

21. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=hgh44qkFKHA

Kada se BMW doslovno rješavao Rovera i Land Rovera, u svom je portfelju jedino zadržao Mini. Možda je to tada bila neobična odluka jer je stara legendarna izvedba bila na izdisaju, ali očito je da je imao viziju. A to je remake Minija, koji je postao hit. BMW svako malo zategne boru na Miniju kako bi ipak unio neke novosti i opravdao naziv novog modela, ali suština ostaje ista.

>>>VIDEO: Lamborghini Urus među zadnjima popustio trendu SUV-ova

Takav je slučaj i s najnovijom verzijom, koja je predstavljena početkom ove godine i koja tako mijenja model koji se nalazi na tržištu od 2014. godine. Nekih spektakularnih promjena nema, sve se svodi na detalje, ali i takav je Mini još uvijek savršen spoj modernog i tradicionalnog. Vjerojatno nijedan model automobila na tržištu nije uspio postići takav uspjeh u remakeu kao to englesko vozilo, a nije da konkurenti nisu pokušavali.

[caption id="attachment_317078" align="aligncenter" width="750"] mini.com.hr[/caption]

Možda previše plastike

Uglavnom za Mini i dalje vrijedi čista petica iz dizajna, koji je sada još malo napuhaniji i ima pokoje led svjetlo više od prethodnika. U unutarnjem prostoru zna se da Mini mora imati jedan veliki kružni pokazatelj na središnjoj konzoli, ali on više nije samo klasični mjerač brzine, već multifunkcionalni ekran. I dalje ima pregršt originalnih prekidača. Opet primjer kako spojiti prošlost i sadašnjost, odnosno još jedna petica. Jedina Minijeva realna mana dojam je kvalitete. Ta silna plastika vrlo često proizvodi neugodne zvukove i nismo sigurni da su u BMW-u uspjeli preokrenuti priču u svoju korist s novim modelom.

https://www.youtube.com/watch?v=Tg4PVChvwqY

Obrana statusa

U ponudi motora četiri su benzinska i tri dizelska agregata. Osnova benzinskih modela je First sa 75 konja, One razvija 102, Cooper već zavidnih 136 i kao kruna ponude Cooper S 192 konja. Boje dizela brani model One D s 95 konja, zatim Cooper D sa 116 i opet kao kruna je verzija Cooper SD sa 170 konja. Ovisno o modelu i snazi Mini može imati klasični ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa ili automatski sa sedam stupnjeva prijenosa, odnosno osam za model Cooper SD. Mini ide dalje, sigurno još bolji, ali i dalje prepoznatljiv i sa statusom koji će novi model sigurno obraniti.

>>>VIDEO: VW Polo GTI – Dvjesto konja vuče novu generaciju

19. travanj 2024 07:53