Aktualno
StoryEditor

Mini reformom Plenković smanjuje broj pravosudnih tijela sa 116 na 108

22. Veljača 2018.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je paket šest zakona kojima će ukupan broj pravosudnih tijela biti smanjen sa 116 na 108, pri čemu će se prekršajni sudovi spajati s općinskim sudovima, ali će zbog bolje dostupnosti građanima broj općinskih sudova bit povećan.

Mini reforma hrvatskog pravosuđa koja se danas nalazi na dnevnom redu vlade obuhvaća izmjene zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću, o državnom odvjetništvu, o državnoodvjetničkom vijeću, te Zakona o područjima i sjedištima sudova i Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

>>>Plenković: Ramljak nastavlja raditi do izbora nove izvanredne uprave

Reformom će biti povećan broj općinskih sudova. Premijer je rekao da su po geografskim kriterijima i kriterijima dostupnosti uvidjeli  da će na taj način biti bliži ljudima.

Premijer Andrej Plenković rekao je u uvodnom govoru na sjednici Vlade da će izmjenama postojećih zakona iz područja hrvatskog pravosuđa unaprijediti metodologiju izbora predsjednika Vrhovnog suda i državnog odvjetnika. Postojećim propisima po njegovim riječima ta procedura nije posebno precizno regulirana.

Zaključio je da je tih šest zakona dobar iskorak za jačanje odgovornosti, objektivnosti, neovisnosti i nepristranosti hrvatskog pravosuđa.

>>>Petrov traži ostavku ministrice Dalić: Ona i Ramljak su tandem koji je izabrao Andrej Plenković

Pravosudnom reformom pravosuđa bit će smanjen broj pravosudnih tijela sa 116 na 108.

S obzirom da je zbog načina mogućnosti plaćanja prekršajnih kazni u zadnjih nekoliko godina smanjeno opterećenje prekršajnih sudova, jedan od glavnih elemenata reforme bit će spajanje prekršajnih sudova s općinskim sudovima, osim u Zagrebu zbog veličine grada, rekao je premijer.

>>>Plenković: Dalić nastavlja raditi svoj posao, nema rekonstrukcije Vlade

Reformom će biti povećan broj općinskih sudova. Premijer je rekao da su po geografskim kriterijima i kriterijima dostupnosti uvidjeli da će na taj način biti bliži ljudima.

19. travanj 2024 07:23