Korona i biznis
22. studeni 2018.

Ministar Horvat o državnom inspektoratu, Ini i Uljaniku

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=YRYkap9k2EU[/embed]

Vlada je na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog zakona o Državnom inspektoratu, kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstva, a čija primjena počinje 1. travnja iduće godine.

>>>Vraća se Državni inspektorat: spajaju se inspekcijske službe, manje kazne za lakše prekršaje

Tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzima od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva, veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede, turističku inspekciju od Ministarstva turizma, energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Vlada želi ovom reformskom mjerom smanjiti inspekcijski pritisak odnosno presiju spram hrvatskih poduzetnika i boljom koordinacijom doći do manjeg broja inspekcijskih nadzora. Nova represivna metodologija bit će daleko manja, ići će se na rješavanje nedostataka u tijeku nadzora, bez pokretanja prekršajnog postupka", izjavio je Horvat na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade.

Ministar je najavio formiranje središnjeg ureda inspektorata sa sjedištem u Zagrebu, te 5 do 6 područnih ureda i ispostava. Još nije otkriveno tko će biti na čelu organizacije.

Na upit hoće li se inspekcije najavljivati poduzetnicima, Horvat je rekao da za određeni broj i karakter inspekcijski nadzora hoćea, za određeni ne.

Sredstva vezana uz preuzimanje 1.462 službenika, koja su procijenjena na 337,5 milijuna kuna u 2019., te 334,9 milijuna kuna u 2020. godini već su osigurana u državnom proračunu.

Amandmanom se predlaže preraspodjela 74,2 milijuna kuna za plaće inspektora.

Horvat: U idućih nekoliko mjeseci konačna odluka o otkupu Ininih dionica od MOL-a

Ministar je najavio i da se u idućih nekoliko mjeseci očekuje konačna odluka o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a, napominjući kako je puno bitnije da taj proces bude kvalitetno napravljen od toga koliko će trajati, kao i da je prerano špekulirati može li se očekivati povratak Ine u hrvatske ruke.

>>>Mađarska povukla blokadu hrvatskom ulasku u OECD

- Mi smo u jednoj vrlo osjetljivoj fazi izbora relevantnih konzultanata koji nam mogu pomoći u dubinskom snimanju i konačnoj odluci koliko u ovom trenutku Ina vrijedi i kolika je njena stvarna i tržišna cijena. Proces je u ovom trenutku u ingerenciji ministra financija i ministra zaštite okoliša i energetike i još uvijek traje, istaknuo je Horvat.

Horvat je također istaknuo kako mađarski premijer Viktor Orban nema razloga za ljutnju zbog obnavljanje potjernice za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem. Vezano uz zeleno svjetlo za ulazak u OECD rekao je kako će polovicom iduće godine biti skinute sve blokade i početi razgovori o prihvaćanju Hrvatske u punopravno članstvo.

Horvat: U ovom trenutku dva su ozbiljna strateška partnera za Uljanik

U ovom trenutku postoje dva ozbiljna strateška partnera za Uljanik, čekamo odgovor iz ukrajinske Smart Holding grupe, a imamo i pismo namjere od talijanskog Fincantierija, rekao je Horvat.

Na pitanje hoće li stići to prije isteka roka od 120 dana i mogućeg stečaja Uljanika, s obzirom da je preostalo još 20-ak dana, Horvat je ustvrdio je on zadnji koji će pristati na stečaj i u Rijeci i u Puli.

>>>Novinsky se sastao s Plenkovićem, tražio informacije o stanju Uljanika

Ministar se djelomično složio da je temeljem jamstva s početka godine trenutno moguća likvidacija ili restrukturiranje, napomenuvši da je država dala jamstvo, a kako bi bila vjerodostojna, zbog neispunjenja obveza i Uprave Uljanika i strateškog partnera to jamstvo mora pokriti.