Korona i biznis
23. lipanj 2018.

Ministar ne popušta Angeli Merkel: Od 1. srpnja vraćamo migrante s granice

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u sporu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike neće ustuknuti, kako je izjavio u intervjuu listu Sueddeutsche Zeitung.

On je u tom razgovoru ponovio kako je odlučan početi vraćati ljude s granice ukoliko se ne pronađe prihvatljivo rješenje za migrantsko pitanje. Također je istaknuo da bi bilo vrlo neuobičajeno da Merkel iskoristi svoju političku moć i stavi veto na njegov plan.

>>>Merkel i Conte pokušat će pronaći rješenje za migrantski problem

"Nećemo dozvoliti da se to dogodi", kazao je Seehofer i dodao da je kancelarkin ured "napravio slona od buhe".

Ovaj tjedan izbila je žučna svađa između Merkelinih kršćanskih demokrata (CDU) i sestrinske bavarske stranke i koalicijskog partnera, Kršćanske socijalne unije (CSU), koju predvodi Seehofer.

>>>Merkel: Problem ilegalne migracije – sudbonosno pitanje za Europsku uniju

CSU želi početkom srpnja početi s odbijanjem svih azilanata koji su prethodno registrirani negdje drugdje u Europi.

"Ukoliko summit EU-a ne poluči učinkovita rješenja, migranti koji su već registrirani u nekoj drugoj zemlji EU-a bit će odbijeni", ponovio je Seehofer. On tvrdi da nikada nije predlagao da se granica potpuno "zapečati", već da bude moguće učinkovito vraćati ljude s granice.

>>>Merkel pristala do kraja lipnja zbog migranata uvesti kontrole na njemačkoj granici

Neki političari upozoravaju da bi Seehoferovo "soliranje" moglo izazvati Merkel da ga makne s položaja, što bi moglo srušiti koalicijsku vladu u kojoj sjede i socijaldemokrati lijevog centra (SPD). Merkel, međutim, ako želi zadržati većinu, ovisi o CSU.