Aktualno
StoryEditor

Ministar Pavić najavio 26 milijuna kuna za razvoj društvenog poduzetništva

14. Studeni 2017.

Pavić je istaknuo da je lani njegovo ministarstvo s 10 milijuna kuna financiralo 18 projekata. Naglašavajući da će sljedeće godine za poticaj biti osigurano 26 milijuna kuna, pozvao je poduzetnike da dostave projektne prijedloge za natječaj.

- Cilj konferencije je promicanje DP-a kao specifičnog poslovnog koncepta temeljenog na načelima društvene, ekonomske i okolišne održivosti u okviru kojeg se višak dobiti reinvestira u razvoj daljnjeg poslovanja i jačanje ljudskih kapaciteta organizacije, pojasnio je Pavić.

Kao primjer naveo je DP-e koji se bave poticanjem poduzetništva kod ciljnih skupina, počevši od pivovare koja zapošljava osobe s invaliditetom do poticanja svih osoba koje su teže integrirane na tržištu rada. DP ima svoja pravila i niše, kaže Pavić, a takvi poduzetnici profit ulažu u razvoj i društvene promjene, pa je za Europu i Hrvatsku važno da imaju kvalitetne društvene poduzetnike.

>>>Pavić: Investicije su ključ razvoja; Jurčić: Nismo na radaru ulagačima

Iako Hrvatska u tom pogledu stoji na začelju u usporedbi s drugim zemljama regije, ministar kaže da je "trenutno stanje takvo kakvo jest, no natječajem se grade novi iskoraci".

Pavić je također ocijenio kako se konferencijom, koja je u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održana u Centru znanja, kreativnosti i inovacija, društvenim poduzetnicima daje vjetar u leđa.

Izjednačavanje diplome specijalističkih i diplomskih studija

Najave o izjednačavanju diploma specijalističkih i diplomskih studija Pavić nije htio komentirati nego je rekao da će pričekati usuglašavanje u Vladi.

- Zakon koji je predložen na finalnom je usuglašavanju u Vladi. Kad to bude gotovo, bit ćete informirani, kazao je novinarima.

Upitan jesu li mirovine hrvatskih građana sigurne, odgovorio je da nema razloga za brigu.

- Mirovine su sigurne, isplata neupitna. Fondovi su konzervativno ulagali, ali oni su pod nadzorom Hanfe. Sredstva su diverzificirana, zarada iznosi 1,75 milijardi kuna. To su dugoročna ulaganja, a dugoročno je prinos šest posto, što je više nego kod zemalja u regiji, istaknuo je.

>>>Pavić: Mirovinski fondovi na vrijeme su se riješili dionica Agrokora, mirovine nisu ugrožene

Prokomentirao je polemike na relaciji Pantovčak - Banski dvori kazavši da, kada je riječ o demografiji, premijer je jasno odgovorio, a iz njegova se resora vidi da se potiče demografski razvoj.

- Upravo europskim sredstvima možemo napraviti i radimo iskorak da mladi ostanu u Hrvatskoj koja kroči naprijed, upravo prema boljitku, rekao je Pavić.

20. travanj 2024 06:25