Korona i biznis
26. svibanj 2018.

Ministar Štromar obišao POS stanove u Šibeniku i najavio gradnju novih

Ministar graditeljstva Predrag Štromar obišao je u petak u pratnji šibenskog gradonačelnika Željka Burića i zamjenika direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Krešimira Žunića dvije zgrade sa 148 stanova iz programa POS-a u koje će prvi stanari useliti za oko mjesec dana, i tom je prilikom najavio nove natječaje za subvencionirane stambene kredite.

Zbog velikog interesa, u Šibeniku je najavljena gradnja novih POS-ovih zgrada te je ministar razgledao jednu od mogućih lokacija.

>>>Zakonski prijedlog za ubrzavanje POS-a

- 148 POS stanova iznimne kvalitete, izgrađenih u Šibeniku u rekordnom roku, primjer su dobre suradnje jedinice lokalne samouprave, APN-a i Ministarstva graditeljstva. Tu suradnju nastavit ćemo i dalje, a s obzirom na interes koji je pokazan kroz četiri liste, idemo u realizaciju novih barem 150 stanova, rekao je gradonačelnik Burić po obilasku jednog od stanova u programu POS-a u Šibeniku.

Zamjenik direktora Vladine Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Krešimir Žunić je naglasio da program POS-a nema alternativu na hrvatskom tržištu nekretnina, bilo kroz cijenu koja je zbroj troškova na pojedinoj lokaciji ili kroz kreditne uvjete.

>>>POS: U 2017. useljena 262 stana

- Prosječna kamata u Šibeniku je oko 2,2 posto, a potreba za ovim stanovima utvrđena je u službenom glasniku Grada još 2010. godine. Do sada smo imali četiri liste reda prvenstva i ukupno je 545 kandidata, obitelji u Šibeniku koje čekaju rješenje stambenog pitanja. Činjenica je da smo danas svjedoci dva prekrasna objekta sa 148 stanova koji nisu dostatni za 545 obitelji i nastavit ćemo gradnju i dalje, a imamo sreću što imamo kooperativnog partnera na razini lokalne samouprave koji je, od iniciranja programa pa do realizacije, radio u sinergiji s nama, kazao je Žunić.

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar očekuje da će se kroz POS-ove stanove stambeno zbrinuti još puno mladih obitelji, a upravo na otocima i u Dalmaciji, rekao je, potražnja će biti velika.

>>>Na Krku ‘niče’ 30 POS stanova, položen kamen temeljac

- Gospodarstvo i turizam podigli su cijene nekretnina pa si mladi sve teže mogu osigurati stan. Ovim modelom to mogu lakše, a mi im u Ministarstvu nudimo ne samo POS nego i subvencionirane kredite s kojima krećemo opet na jesen. Izmjenom zakona omogućujemo nove natječaje kojih će biti tri u tri godine. Za dvije do tri godine očekujem da će po modelu POS-a puno mladih obitelji u Šibeniku riješiti stambeno pitanje, rekao je resorni ministar Štromar naglasivši važnost suradnje s lokalnom samoupravom i APN-om.

Ministar će boraviti i u Pirovcu na obilježavanju otvorenja Marine Pirovac.