14. ožujak 2018.

Ministarstvo financija dobiva bespovratnih 8 milijuna eura za projekte informatizacije

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministar financija Zdravko Marić potpisali su u srijedu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu financija ukupne vrijednosti nešto manje od 8 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, kojima će se financirati dva projekta Ministarstva financija.

Riječ je o projektima "Učinkovitiji sustav financijskog i statističkog izvještavanja" i "Uspostava učinkovitog sustava ocjene i odobravanja investicijskih projekata koji se financiraju ili sufinanciraju sredstvima državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave".

>>>Marić o strukturnim reformama: Pitanje je hoćemo li to okarakterizirati dramatično ili objektivno

Ministar Pavić istaknuo je kako su oba projekta namijenjena informatizaciji i boljem upravljanju procesima. Jedan se tiče investicijskih projekata, a drugi unaprjeđenja samog procesa, tablica i procedura unutar Ministarstva financija.

Ministar Marić rekao je kako se nalazi u pomalo neuobičajenoj situaciji da potpisuje ugovore kojima Ministarstvo financija prima sredstva, zahvalivši na financiranju dva projekta od po nešto manje od 4 milijuna kuna, koji će popraviti i unaprijediti sustav financijskog praćenja i izvještavanja.

- To je važno za Ministarstvo financija i one koji se bave samom statistikom, tako i za hrvatsku javnost jer će biti jasniji i transparentniji dodatni načini izvještavanja kada govorimo o europskoj metodologiji ESA 2010 u sustavu praćenja i kompiliranju svih tih podataka i lakšem praćenju kako analitičara, tako i opće javnosti, poručio je.

>>>Ministarstvo financija izdalo gotovo 1,12 milijardi kuna novih trezoraca

Drugi projekt, dodao je, vezan je uz pripremu investicijskih projekata koji se financiraju iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, u okviru kojega se razvija i pravni okvir te informacijski sustav koji će također ne samo omogućiti lakše praćenje, nego i lakše snalaženje korisnicima.

Naglasio je važnost investicijskih projekata za Hrvatsku u cjelini na makroekonomskoj razini, kao i za svaku jedinicu lokalne i regionalne samouprave. Projekti su predviđeni da će trajati od 1,5 do 2 godine, rekao je Marić i dodao da možemo očekivati pozitivne vijesti u vezi dvaju potpisanih projekata.