Korona i biznis
04. prosinac 2017.

Ministarstvo financija isplatilo 30 milijuna kuna poticaja stambenim štedionicama

Ministarstvo financija izvijestilo je u ponedjeljak da je stambenim štedionicama isplatilo gotovo 30 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za prošlu godinu.

"Ministarstvo financija isplatilo je 4. prosinca 2017. godine iz Državnog proračuna Republike Hrvatske stambenim štedionicama ukupno 29.931.646,25 kuna državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2016. godini", navodi se u objavi na mrežnim stranicama Ministarstva.

Kako pritom napominju, stambene štedionice dužne su primljeni iznos državnih poticajnih sredstava upisati na račune stambene štednje stambenih štediša u roku osam dana od primitka iznosa.

>>> Snažan kvartalni skok cijene stambenih nekretnina

Državna poticajna sredstva isplaćuju se prema postotku utvrđenim formulom iz Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje do iznosa raspoložive stambene štednje uplaćene u godini za koju se isplaćuju, a najviše do iznosa 5.000 kuna raspoložive stambene štednje po stambenom štediši tijekom jedne kalendarske godine.

Pod raspoloživom štednjom podrazumijeva se iznos stambene štednje koju je štediša uplatio tijekom jedne godine nakon umanjenja za iznose naknada koju naplaćuje stambena štedionica.