Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja: Gradonačelnik Duspara iznosi neistine

09. Veljača 2018.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja opovrgnulo je u petak gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare " iznio ozbiljne optužbe i netočne informacije na postupanje ministarstva u vezi s izdavanjem uporabnih dozvola investitoru ‘Rimc‘ d.o.o.", stoji u demantiju koje je u petak medijima poslalo to ministarstvo.

Slavonskobrodski gradonačelnik ustvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare kako je ministarstvo prekršilo zakon izdavši uporabnu dozvolu iako ni Hrvatske ceste ni investitor "Rimc" d.o.o. nikada nisu zatražili građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Osječke ulice kojom se omogućuje izravan spoj novoga trgovačkog centra (Lidl) na državnu cestu (D 423) u Slavonskom Brodu.  Iz ministarstva ističu da se uvjeti iz prostornog plana utvrđuju u postupku izdavanja građevinske dozvole, a ne u postupku izdavanje uporabne dozvole.

>>> Duspara tužio Ministarstvo graditeljstva za ‘nezakonito izdavanje’ uporabne dozvole Lidlu

Grad Slavonski Brod (mjerodavno tijelo - Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša) izdao je građevinsku dozvolu i u tom je postupku utvrđeno da je odobrena gradnja u skladu s prostornim planom. Ministarstvo tvrdi kako je građevinskom dozvolom izdanom 28. travnja 2017. odobrena i rekonstrukcija Osječke ulice, tj. rekonstrukcija i proširenje D 423.  U ministarstvu drže kako se iz cjelokupne dokumentacije može zaključiti da je investitor "Rimc" d.o.o. iz Svete Nedelje dokazao pravni interes za rekonstrukciju i proširenje D 423. Također, investitor ima izvršnu uporabnu dozvolu na temelju koje se predmetne građevine mogu koristiti.

Iz ministarstva pobijaju tvrdnje slavonskobrodskoga gradonačelnika Duspare da njihovom odlukom "Rimc" d.o.o. kao investitor na osnovi presuda Ustavnog suda stječe i pravo vlasništva nad spomenutom prometnicom.

U priopćenju se ističe kako ni "Rimc" d.o.o. iz Svete Nedjelje ni Lidl "nisu stekli niti će steći pravo vlasništva ili drugo stvarno pravo na državnoj cesti budući da je ona javno dobro u općoj uporabi i time je izvan prometa, a uporabnom dozvolom ne utječe se na pravo vlasništva i druga stvarna prava koja Republika Hrvatska ima na državnoj cesti - Osječkoj ulici".

>>> Slavonski Brod dobio svoj prvi McDonald’s

Iz ministarstva poručuju da je sve propuste u tim postupcima učinilo mjerodavno tijelo Grada Slavonskog Broda.

Ministarstvo zatim iznosi kronologiju cijelog slučaja. Kako je navedeno u toj kronologiji, gradski Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša izdao je 28. travnja prošle godine investitoru "Rimc" d.o.o. građevinsku dozvolu, a zatim 1. kolovoza i rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole. Taj je odjel u listopadu odlučio da se u postupku uporabne dozvole provede tehnički pregled, što je učinjeno krajem listopada, a nakon toga Grad donosi rješenje o obnovi postupka izdavanja građevinske dozvole te odbija zahtjev za izdavanje uporabne dozvole.

U kronologiji se navodi i da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 28. studenoga poništilo rješenje Grada o obnovi postupka izdavanja građevinske dozvole. Protiv tog rješenja ministarstva Grad Slavonski Brod podnio je tužbu Upravnom sudu u Osijeku. Ministarstvo je poništilo i rješenje Grada kojim se odbija zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, a Grad je i protiv tog rješenja ministarstva također podnio tužbu Upravnom sudu.

Grad  je zatim početkom ove godine u ponovnom postupku poništio građevinsku dozvolu, a odbio je i zahtjev za izdavanje uporabne dozvole. Ministarstvo 25. siječnja poništava rješenje Grada te izdaje uporabnu dozvolu, a 31. siječnja poništava i rješenje Grada Slavonskog Broda kojim prvostupanjsko tijelo (Grad Slavonski Brod) poništava građevinsku dozvolu.

20. travanj 2024 06:30