Korona i biznis
02. listopad 2017.

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo natječaj za obnovu zemljišta i proizvodnog potencijala

Poljoprivrednici se od danas mogu prijaviti na natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a prihvatljivi troškovi odnose se na obnovu poljoprivrednog potencijala kao što je sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja.

Prijave na natječaj moguće su bez obzira na tip nepogode koja je narušila proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.).

>>> Povjerenstvo: Prijavljeno 2,3 milijarde kuna šteta, u proračunu osigurano 20 milijuna

Predviđeni iznos natječaja je 150 milijuna kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100 posto prihvatljivih izdataka. Moguća je isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50 posto odobrenih sredstava, a osnovni preduvjet provođenja mjere je da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu.

Uvjet za dodjelu novca iz natječaja je šteta na poljoprivrednom gospodarstvu veća od 30 posto, odnosno mora biti uništeno minimalno 30 posto poljoprivrednog potencijala. Poljoprivrednim potencijalom smatra se npr. uništen poljoprivredni stroj, mehaničko zagađenje poljoprivrednog zemljišta, uništena stabla (ne plod) i sl.

Ako je npr. elementarna nepogoda uništila najmanje 150 od 500 stabala maslina to je prihvatljiv gubitak, no ako je uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu, takva šteta nije prihvatljiva za financiranje iz ove mjere.

Da bi zadovoljio uvjete natječaja poljoprivrednik mora prilikom podnošenja zahtjeva za potporu biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U obzir se uzimaju proizvodne površine upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika. Korisnik mora pribaviti procjenu štete u skladu s metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Zahtjev za potporu sastoji se od dva dijela. Prvi dio zahtjeva za potporu podnosi se u AGRONET-u od 2. listopada od 12 sati do 1. prosinca 2017. godine do 12 sati, a drugi dio zahtjeva najkasnije u roku od 8 mjeseci od dana sklapanja ugovora o financiranju, kaže se u priopćenju.

Prenosi se i izjava ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je uz ostalo rekao da je administracija spremna odraditi prijave u rekordnom roku pa se isplata planira prije proljetnih radova.